Правната комисия прие по-строги наказания при лека и средна телесна повреда

С гласовете на 19 депутати беше прието да се завишават санкциите за лека и средна телесна повреда.

 03.08.2023 13:58
Правната комисия прие по-строги наказания при лека и средна телесна повреда

На извънредно заседание народните представители от Комисията по правни въпроси към Народното събрание приеха промените в Наказателния кодекс.

С гласовете на 19 депутати беше прието да се завишават санкциите за лека и средна телесна повреда.

Народните представители приеха извършителят на средна телесна повреда да може да получи до 8 години затвор, вместо досегашните 6, както и да отпадне възможността за пробация при лека телесна повреда. Освен това беше прието за такъв вид престъпление да се предвижда до 2 години лишаване от свобода и увеличаване на глобата от 500 до 1000 лева, вместо сегашната - от 100 до 300 лева.

Институциите закъсняха в известна степен с реакцията си, а обществената реакция дава надежда, каза правосъдният министър Атанас Славов. Станахме свидетели на случаи, когато бъдат поставени проблеми, свързани с домашното насилие, Народното събрание да бъде ползвано за развихряне на страсти. 

Позицията на Министерството на правосъдието е, че е важно да има калибриране на санкциите на телесни повреди и квалифициращи признаци.

Министърът на правосъдието Атанас Славов отбеляза, че според него институциите в известна степен са закъснели със своята реакция, но генерираната обществена реакция е фактор за генериране на промяна. “По отношение на представените проекти в НК, важно е да имаме прецизиране на санкциите по отношение на различните видове телесни повреди. Също така стичам, че е важно промените да не останат само на законодателно ниво”, коментира той и добави, че според него е изключително важно изпълнителната власт да подобри своята координация за защита на жертвите на домашно насилие веднага след подаване на сигнала. “Подкрепа за законодателната интервенция, но с ясното съзнание, че са необходими мерки на законодателно и организационно ниво”, каза още правосъдният министър.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ коментира, че не може да се съгласи, че с повишаването на наказанията в НК ще наложат модел на поведение и правоприлагане на съдиите. “Целеният ефект е превенция на подобни прояви. Ще подкрепим предложените законопроекти”, каза той и добави, че според него съдиите трябва да имат свобода на преценка на база на събраните доказателства.

Гроздан Караджов от ИТН пък напомни, че парламентарната му група е внесла законопроект за промени още през месец април, но тогава техните предложения са били отхвърлени. “Днес нямаше да сме тук ако бяхте приели поне част от предложенията”, смята той.

Хамид Хамид от ДПС каза, че те са се събрали да гледат промени в законодателството с ясното съзнание, че грешката не е в закона, а в прилагането му. “Тук не е само случаят Дебора. През последните дни станаха много тежки случай. Случаите са много и трябва да направим така, че съдът да прилага правилно закона.”, уточни той и добави, че трябва да направят процесуалните закони така, че да може да се налага бързо и ефективно наказание. Хамид коментира, че освен съдът, прокуратурата също трябва са си свърши работата. Според него НС трябва да увеличава наказанията и да налага контрол върху съдийското съсловие, за да не се позволяват своеволия.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС каза, че проблемът идва от квалификацията на съда, който квалифицират деянията като лека телесна повреда вместо средна телесна повреда. “Грешката, която се получава в правоприлагането идва от една тълкувателна практика от постановление от 1979г.”, каза тя и уточни, че тази практика се ползва от съдиите и до ден днешен. Тя предложи да разгледат това постановление на Пленума на Върховния съд.

Източник: БТА, БГНЕС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маджара


Маркери трябва | него | лека | средна | каза | санкциите | важно | телесна | повреда | Хамид

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори