Президентът Румен Радев: Няма пряка заплаха за националната сигурност

Държавният глава отбеляза, че правителството е реагирало адекватно и навреме при евакуацията на българските граждани от Израел и посочи, че страната е изправена пред предизвикателства предвид изострянето на редица конфликти, включително и в съседни на България страни като Сърбия и Косово.

 11.10.2023 20:44
Президентът Румен Радев: Няма пряка заплаха за националната сигурност

След проведената консултативна среща при президента заради енетуарните рискове за националната сигурност президентът Румен Радев заяви, че след дискусията участнаците в срещата се се обеденили около тезата, че няма преки заплахи за България. 

Държавният глава отбеляза, че правителството е реагирало адекватно и навреме при евакуацията на българските граждани от Израел и посочи, че страната е изправена пред предизвикателства предвид изострянето на редица конфликти, включително и в съседни на България страни като Сърбия и Косово.
"Налице е тенденция за влошаване на средата на сигурността след случващото се в Израел, Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани”, каза още Радев.

Държавният глава посочи, че анализът на текущите в момента военни конфликти ясно показват все по-широкото прилагане на технологии за гражданска употреба, с които може да се поразява критична инфраструктура.

„Това откроява дефицит от способности на структурите за национална сигурност да противодействат на тези нови заплахи“, посочи той.

Според него новите заплахи налагат придобиването на нови адекватни способности, с които трябва да бъде отговорено на тези нови заплахи.

"На базата на тази среща имаме общото разбиране, че наред с големите проекти за модернизация трябва да се насочим и към нискобюджетни проекти, които да ни дават превъзходство. Тревожният проблем, който изисква неотложни решения, е да се пресече отлива на кадри", посочи Радев и добави, че инвестициите в сигурността имат висока цена, но без сигурност няма просперитет.

"Очерта се ясно, че по отношение на мигрантската криза, ситуацията около изваждането на българите от Израел, правителството е свършило голяма част от задачите си, дори всичките и това е в резултат на усилията на всички ни”. Това заяви от своя страна премиерът Николай Денков.

„Партийните лидери от НС също са готови да участват в такъв диалог, така че аз ще направя всичко, което зависи от мен, да продължим разговорите, които започнахме днес и да запозная резултатите от него с партиите, които подкрепят кабинета“, каза още Денков.
„Ще продължим напред не само да дефинираме проблемите, но да търсим и решения. Този разговор бе ползотворен той трябва да продължи и то с участието на партиите от НС“, каза премиерът. 
 
В срещата участваха премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Асен Тутеков, началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.
За участие в срещата бяха поканени и председателят на Народното събрание Росен Желязков,  министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на Министерство на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев.

Източник: БНР
Снимка: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери България | сигурност | председателят | Радев | срещата | заплахи | премиерът | посочи | Израел | конфликти

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори