Румен Радев: В държавата няма сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност

Всеизвестно е, че когато постепенно властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт, каза президентът

 04.09.2019 13:52
Румен Радев: В държавата няма сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност

Очертава се тежка парламентарна сесия, предстои приемането на редица закони, най-важният от които държавният бюджет и местни избори. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към народните представителите. Държавният глава коментира, че в страната има проблеми, чието решение не само че е неотложно, но и изисква далечен хоризонт.

"Няма да влизам в детайли за ситуацията в страната. Моята позиция е известна, но наред с обсъждането на редица показатели, не трябва да пропускаме и факта, че България продължава да губи своето най-ценно богатство - хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективно управление, прозрачност, отчетност и отговорност", подчерта Радев.

"Всеизвестно е, че когато постепенно властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, няма сигурност и просперитет. Има бедност, корупция и неграмотност., каза още и категорично подчерта, че при такава формула няма развитие.

За това е нужна промяна - промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни, да разгърне инициативата на българските граждани, тяхното по-пълноценно участие в обществения живот. Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички”, каза още Румен Радев.

Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора или политическа партия. Тук виждам водещата роля на българския парламент: като централен държавен орган и изразител на волята на народа, като най-висока трибуна за дебати и решения, като орган, призван да контролира изпълнителната власт, допълни Румен Радев.

"Отказът от блиц-контрол според мен е отстъпление от демократичните принцип и неговото установяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма", каза той и добави, че отдавна е назрял моментът за по-голяма независимост и отговорност на местната власт чрез финансова децентрализация: "В момента общините зависят от благоволението на правителството, което се реализира по много често, по неизвестни в повечето случаи тяснопартийни критерии.

"Няма сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност, а за това е нужна промяна. Промяна, която да засили гражданското участие и контрол в управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни. Да разгърне инициативата на българските граждани и тяхното по-пълноценно участие в обществения живот", подчерта Радев.

"Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички. Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора и политическа партия. Тук виждам водещата роля на българския парламент“, каза още президентът.

 

снимка: БГНЕС

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери президент | сигурност | държава | бедност | Румен Радев | неграмотност

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори