200 млн. лева допълнително в бюджета на НЗОК за 2020 г.

Днес медиците излязоха на протест на площад „Независимост“ в София с искане за достойно заплащане и увеличение на заплатите

 07.10.2019 13:52
200 млн. лева допълнително в бюджета на НЗОК за 2020 г.

200 млн. лева допълнително за здравеопазване ще бъдат заложени в бюджета на НЗОК за 2020 г., като поне ¾ от тях трябва да отидат за заплати за медицинския персонал. Това съобщиха президентът на КНСБ Пламен Димитров и здравният министър Кирил Ананиев след среща в Министерския съвет.

Днес медиците излязоха на протест на площад „Независимост“ в София с искане за достойно заплащане и увеличение на заплатите, а синдикатите влязоха в Министерския съвет, за да запознаят управляващите с исканията на специалистите по здравни грижи. Те настояват за заплата за медицинските сестри, която започва от 900 лв., а за лекарите – 1100 лв.

„Добрата новина, която мога да кажа на протестиращите е, че получихме уверение, че в проектобюджета на НЗОК за 2020 г. ще бъдат заложени поне 200 млн. допълнително средства за болнична помощ, от които ние настояваме 70% да отидат за заплати. Колко пари за персонал и колко за издръжка, ще бъде предмет на новия Национален рамков договор“, обясни Пламен Димитров.

„Наистина от много години за първи път такъв голям ресурс - 200 млн. лева ще отиде за болничната помощ, а една голяма част ще отиде за увеличение на заплатите. Анализът, който направихме, е че обемът дейност вече е достигнал своя таван, т.е. тези пари ще влязат през увеличение на цените на клиничните пътеки. Не искам да фиксирам процент, но минимум 3/4 от тази сума ще отиде за разходи за персонал“, обясни и здравният министър Кирил Ананиев.

По думите му според направени сметки, тези средства ще са достатъчни за достигането на нивата на заплащане по Колективния трудов договор за медицинските специалисти.

 

снимка: Дарик

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери увеличение | НЗОК | персонал | заплащане | допълнително | 2020

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори