Берекетската могила

Берекетската могила се намира в град Стара Загора, западно от квартала Кольо Ганчев.

Берекетската могила

Берекетската могила се намира в град Стара Загора,  западно от квартала Кольо Ганчев. Тя е едно от най-големите праисторически поселения в България. Могилата е висока 17 метра и е с диаметърът 250 метра. Праисторическото селище е възникнало на десния бряг на Берекетската река в подножието на Сърнена гора. 

Около могилата на разстояние от 300 до 600 м има културен пласт с дебелина от  1 до 3 метра. Той принадлежи на сателитни селища от новокаменната и каменно-медната епоха .  Първите обитатели на това селище са дошли на това място през ранния неолит (края на VIІ и началото на VI хил. пр. Хр.). Селището с малки прекъсвания е обитавано до Средновековието (XII-XIV век). През 1970–1971 година на 150 метра източно от селищната могила е проучен некропол, отнасящ се към ранната бронзова епоха . В него са открити 78 гроба с много богат инвентар- керамични съдове, каменни хавани с червена охра, накити, медна кама, меден връх на стрела и други предмети. Засега е единственият проучен плосък некропол от ранната бронзова епоха в Европа.


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери могила | метра | епоха | Берекетската

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори