Крепост Асара

Северно от град Николаево се намира ранно- византийската крепост Асара.Тя е била с важно стратегическо разположение от нея е имало отлична видимост ...

Крепост Асара

Северно от град Николаево се намира ранно-византийската крепост Асара. Тя  е била с важно стратегическо значение. Основната й задача е била да охранява прохода старопланинския проход (Днешният Проход на Републиката).

Крепостта е изградена от  три реда крепостни стени. Друга крепост в България с подобен граадеж е "Царевец" във Велико Търново. Крепостта "Асара" е изградена презез V-VІ век.

В близост до крепостта се намира пещерата "Царска дупка", която в миналото е служела за таен изход от крепостта. От пещерата се е стигало до река "Радова". В областта между хълма Асара и  реката някога е имало ранновизантийско селище.

При археологически проучвания в района са открити следи от каменни сгради, средновековни оръжия, съдове и украшения и керамични елементи от различни епохи - от ХІІ-ІХ век пр.Хр. , от ІІ-ІV век, от V-VІ век, ХІ-ХІІ век и ХІІІ-ХІV век. На източния склон на хълма "Асара" са открити и основите на църква.


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери Асара | крепост | Николаево

Има такъв народ

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори