Крепост Бузово кале

До днешното село Бузовград се намират останките от "Бузовската крепост" (наричана още "Калето"). До крепостта се стига по еко-пътека.  Смята се, ...

Крепост Бузово кале

До днешното село Бузовград се намират останките от "Бузовската крепост" (наричана още "Калето"). До крепостта се стига по еко-пътека. 

Смята се, че крепостта е съществувала още през ранно-византийско време, а през Средновековието е имала важна роля в охраната на пътя от Боруй за Крън.

От крепостта до наши дни не е достигнало много. Крепостните стени са почти напълно разрушени, като от малкото останки се предполага, че е била с форма на неправилен четириъгълник  и е заемала площ от 17 декара. Зидарията е от ломени камъни, споени с бял хоросан, смесен с парчета от тухли.

От крепостта са разкрити части от стени на наблюдателни кули и основи на сгради. Сред намерените артефакти в обекта са монети от Константин Велики (306-337 година), части от ранно-византийска керамика  и керамика от Второто българско царство.


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери крепост | Бузовград

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори