Къща-музей „Гео Милев“

В сърцето на град Стара Загора се намира къщата-музей на големия поет и публицист Гео Милев.  Къщата-музей отваря врати на 23 септември 1953 ...

Къща-музей  „Гео Милев“

В сърцето на град Стара Загора се намира къщата-музей на големия поет и публицист Гео Милев.  Домът на Георги Милев Касабов, както е рожденото име на поета,  отваря врати на 23 септември 1953 година.  За повече от половин век музеят е преминал през различни етапи в своето развитие. Къщата- музей се издига от регионална до националната институция.

Той е сред най-посещаваните от литературни музеи в страната.  Днес тук се съхранява над 3000 експоната –  лични вещи,  голяма част от библиотеката на поета,  с произведения на няколко езика,  собствени преводи на някои от тях,  бележници и стари фотографии. В една от стаите –  мемориалната част или гостната,  изкусно са подредени маса, столове и канапе.  Навсякъде по стените има портрети на бащата на поета,  на самия него и на семейството му.

С помощта на съвременна аудио-визуална програма,  включваща прожекция на филм,  музика, разнообразно осветление, посетителят преживява усещания като по време на  спектакъл.  Така гостите на музея се пренасят назад във времето и могат  да усети творческия дух, който не напуска къщата десетилетия наред.

Голям интерес   буди  така нареченото дърво-  „Дъбът на Гео Милев".  Той е бил посаден в началото на XIX век.  Дървото е било любимо място , както за поета, така и за семейството му. 


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери музей | Милев | поета | къщата

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори