Къща- музей "Пейо Яворов"

Къща-музей "Пейо Яворов" се намира в централната част на Чирпан. Тук е родният дом на един от най-големите български поети - Пейо Крачолов Яворов (роден 1 Януари 1878, ...

Къща- музей "Пейо Яворов"

Къща-музей "Пейо Яворов" се намира в централната част на Чирпан. Тук  е родният дом на един от най-големите български поети - Пейо Крачолов Яворов (роден 1 Януари 1878, под името Пейо Тотев Крачолов). Музеят е създаден през 1954 г., по случай 40-годишнината от смъртта му.

Музеят радва посетителите си с битова ескпозиция и експозиционна зала.
Битовата експозиция включва три помещения- гостна, всекидневна и "Пейова стая", които са подредени по начина както са изглеждали в началото на XX-ти век.В "Пейовата стая" се намира работната маса, на която поета създава първите си стихотворения.

Експозиционната зала е създадена през 1973г. В нея са изложени фототабла и оригинални вещи на Яворов. Тук са проследени основните моменти от жизнения и творчески път на поета - стария Чирпан, ученическите му години в Пловдив, работата му в телеграфната служба, живота му като млад поет в София и участието му в културния кръг "Мисъл"  и ВМРО.

Изложени са лични и семейни вещи, части от личната му библиотека, издания на поета, документи, портрети и картини. Ценна придобивка за музея е дарената през 2001 год. скулптура "Майка Македония" от проф.Иван Лазаров.

 


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери поета | Пейо | Чирпан | намира | стая | Музеят | вещи | зала

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори