Медни рудници до село Хрищени

Най-старите медни оръдия на труда , изработвани на наша територията е средата на VI хил.пр. Хр.

Медни рудници до село Хрищени

 

Най-старите медни оръдия, изработвани на наша територията  е средата на VI хил.пр. Хр. 
Около Старозагорското село Хрищени са отрити едни от най-ранните рудници. В землището на селото има шест рудника от IV хилядолетие преди Христа. Те са дълбочина от 13 до 18 метра. През халколита медната руда се добивала по следния начин : рудника се запалвал силен огън, след което  нагрятата скала се заливала с вода и така се образували  големи скални пукнатини.
С помощта на  дървени клинове хората успявали да откъртят големи парчета орудена скала. След това рудата се изнасяла на повърхността и се  раздробявала с чукове, след което била   стривана на ситно. На по-късен етап  се използвали специални каменни пещи, измазани с огнеопорна глина. Те били с правоъгълна форма . На дъното на пеща се запалвал огън, а над него се слагала стрита руда и дървени въглища. Разтопеният  вече метал се събирал на дъното на пещта в глинени съдове.

Около Старозагорското село Хрищени са отрити едни от най-ранните рудници.

В землището на селото има шест рудника от IV хилядолетие преди Христа. Те са с дълбочина от 13 до 18 метра. През халколита медната руда се добивала по следния начин : в рудника се запалвал силен огън, след което нагрятата скала се заливала с вода и така се образували големи скални пукнатини.

С помощта на  дървени клинове хората успявали да откъртят големи парчета орудена скала. След това рудата се изнасяла на повърхността и се раздробявала с чукове, след което била стривана на ситно. На по-късен етап  се използвали специални каменни пещи, измазани с огнеопорна глина. Те били с правоъгълна форма . На дъното на пеща се запалвал огън, а над него се слагала стрита руда и дървени въглища. Разтопеният вече метал се събирал на дъното на пещта в глинени съдове.

 


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери след | дъното | големи | рудника | запалвал | руда | скала | дървени | огън

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори