Старият чинар

На територията на  днешния парк „Бедечка“ в град Стара Загора, има едно вековно дърво, което се откроява сред останалите дървесни ...

Старият чинар

На територията на  днешния парк „Бедечка“ в град Стара Загора, има едно вековно дърво, което се откроява сред останалите дървесни видове. Старият чинар израства на това място преди 680 години. За природна забележителност той е обявен със заповед  през 1960 г.

Като дървесен широколистен вид представлява източен чинар Платанус ориенталис, с диаметър в основата 3,5 м и обиколка 11 м, а височината му е 17 м. Чрез свредел на Преслер са извършени изчисления върху годишните му пръстени.Старият чинар е укрепен с подпрени метални конструкции, за да не се счупят клоните от тежестта си, а един клон е поразен от мълния.

В стъблото на дървото през годините се е оформила  огромната хралупа и застрашава целостта на дървото. Това принуждава група ландшафтни архитекти през 80-те години на миналия век да предприемат мерки за неговото оздравяване. Направена е армировка с железни пръчки и облицовъчна замазка с цимент. Запълването е със специални смески.


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери Старият

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори