Чирпански манастир "Св. Атанасий Велики"

Манастирът край чирпанското село Златна ливада е основан през 344 година от Атанасий Александрийски, който пренесъл монашеството от Египет. Това е и най-старият манастир в Европа.

Чирпански манастир "Св. Атанасий  Велики"

Манастирът край чирпанското село Златна ливада е основан през 344 година от Атанасий Александрийски, който пренесъл монашеството от Египет. Това е и най-старият манастир в Европа.

След като взел участие в събора в Сердика (343-344 година), Св. Атанасий се отправил към Константинопол. Монахът отседнал  в римска крепост, близо до Берое (днешна Стара Загора). Местността толкова му харесала, че той решил да остане по-дълго и да основе манастир, в който хората да бъдат просвещавани в християнската вяра. След смъртта му манастирът приел неговото име - "Свети Атанасий  Велики".

В местността, в която била построена обителта от древни времена имало тракийско светилище на нимфите. Близо до манастира в скалите е пещерата-постница, в която се усамотявал Свети Атанасий за пост и молитва. В нея има малък скален отвор, през който хората минават за здраве и късмет.

В началото на осемдесетте години на 20 век била построена нова, голяма сграда на манастира. В църквата може да се види египетската икона на Свети Анастасий, подарена от 115-ия Александрийски патриарх Петрод VII, подарена през 2003 година при посещението му.

Църквата се издига точно срещу пещерата на Св. Атанасий. Въпреки няколкото разрушавания мястото й не е променяно седемнадесет века. Последното обновяване на църквата бе през 1961 година.

Храмовият празник на манастира е на 2.05 и се отбелязва с голям събор.


Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Маркери Атанасий | манастира | манастир

Има такъв народ

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори