Проф. Витанов: 25 юли е реалистична дата за групов имунитет при сегашния темп на ваксиниране

Математикът уточни, че ако хората започнат да се ваксинират масово, спокойно можем да говорим за изграждане на групов имунитет един месец по-рано.

 24.04.2021 12:00
Проф. Витанов: 25 юли е реалистична дата за групов имунитет при сегашния темп на ваксиниране

При условие, че ваксинацията върви, както сега - по 20 000 на ден, датата 25 юли 2021 г. е съвсем реална за постигане на колективен имунитет у нас, това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" математикът от Института по механика на БАН Николай Витанов.

Той отбеляза, че дифузното разпространение на вируса в страната е спряло. Има само 4 от 28 области в България, където все още "мъждука", но е на път да спре и там.

Базовото репродуктивно число вчера беше 0,77, днес е 0,82 - доста под 1, което означава, че заразата се свива, случаите намаляват и здравната система се облекчава. Активните случаи са 55 000. Под 2000 случаи на ден се регистрират вече, като целта е да паднат под 500, за да излезем от турбулентния сценарий. Смъртността е висока, но намалява, като се очаква да падне под 100 на ден, посочи математикът.

Витанов увери, че с масова ваксинация, ни чака спокоен летен сезон. Щитът нараства с 4% на ден със сегашния темп на ваксинация.

Математикът уточни, че ако хората започнат да се ваксинират масово, спокойно можем да говорим за изграждане на групов имунитет един месец по-рано. Той обясни, че има достатъчно лични лекари, които могат да поставят ваксини и при условие, че ваксините са тук и има желаещи, тогава вторият вариант, който е оптимистичен, може да стане реалистичен.

Витанов предупреди, че отслабването на мерките трябва да се прави внимателно, за да не обърнем тенденцията в момента.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери имунитет | ваксинация | групов | Витанов

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори