Хотелиерският и ресторантьорският бизнес е в технически фалит, алармират собственици от Стара Загора и региона

Част от ресторантите споделят, че остават да работят само с обедно меню и основно разнос на храна, в отчаян опит да спасят екипа си.

 18.01.2022 11:00
Хотелиерският и ресторантьорският бизнес е в технически фалит, алармират собственици от Стара Загора и региона

Четири от местата за настаняване затварят, както и 15% от заведенията за хранене, защото са изчислили, че в този момент да не работят е по-рентабилно за фирмата. Такъв е анализът на Сружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора до момента на фона на високите цени на ток и газ. "Собствениците на тези обекти се надяват отново да отворят напролет, когато се очаква да стихне поредната ковид вълна", коментира председателят на СХР в Стара Загора Вени Петрова.

Част от ресторантите споделят, че остават да работят само с обедно меню и основно разнос на храна, в отчаян опит да спасят екипа си. Заетите в бранша обаче са категорични: на практика те се намират в технически фалит.

Хотелски комплекс  с 16 двойни стаи и ресторант е платил 5575 лв. за дек. 2020, а за отминалия дек. 2021  сумата скача на 28 140 лв. – 4.6 пъти повишение. Коктейл бар в супер център на града от малко над 200 лв. за дек. 2020 през дек. 2021 е платил 5 500 лв. Малък ресторант с около 50 места за декември 2020 е имал близо 300 лв. ток, сега за декември 2021 сметката е почти 800 лева, сочат данните.

"Тенденциите са много тревожни, състоянието на безнадеждност става трайно и постоянно. Новото отваряне на обектите по-късно също е съпроводено с други разходи и проблеми, но днес никой не може да мисли дори и за един месец напред", алармира Вени Петрова.

15 от членовете на Сдружението са обявили, че не могат да плащат членски внос поради липсата на приходи и в пъти увеличените ток, газ, доставни цени на храни и напитки. Още толкова са помолили за отсрочка, а фирмите членове, които все още са във възможност да поддържат членството, си намалели с 36%.  

"Сдружението ще продължи да съществува и да се грижи за членовете си, а защото това е симптоматична картина на бизнеса днес", категорична е Петрова.

Преди дни от бранша дадоха заявка на национално ниво, че остават в стачна готовност. Какви действия ще предприемат  - предстои да се разбере.


 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери ресторант | вече | цени | пъти | фалит | плащат | 2020 | 2021 | колеги | платил

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори