БЕХ и Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ ще си сътрудничат при реализирането на иновационни проекти в енергетиката

Рамковото споразумение беше подписано от изпълнителния директор на БЕХ ЕАД Валентин Николов и ректора на Минно-геоложкия университет проф. Ивайло Копрев.

 14.09.2021 20:13
БЕХ и Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ ще си сътрудничат при реализирането на иновационни проекти в енергетиката

"Български Енергиен Холдинг” ЕАД и Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ подписаха споразумение за взаимно сътрудничество за реализиране на енергийни иновативни проекти в областта на минното и геоложкото дело, газовото дело, електроенергетиката, информационните технологии и други.

Рамковото споразумение беше подписано от изпълнителния директор на БЕХ ЕАД Валентин Николов и ректора на Минно-геоложкия университет проф. Ивайло Копрев.
Страните се договориха да създадат работни групи по иновационни проекти, свързани с развитието на научноизследователски направления и дейности за осигуряването на плавен енергиен преход към използване на чиста и нисковъглеродна енергия и други възобновяеми източници, както и съвместно да изготвят проектни предложения до финансиращи институции и организации за реализация на енергийни иновации и изследвания. Във фокуса на споразумението са дългосрочното развитие и модернизиране на системата на технологичната и научноексперименталната база и лабораторната инфраструктура, подсигуряването на студентски стажове и практики с посещения на място в обектите на БЕХ ЕАД и дъщерните му дружества, подпомагане на кариерното ориентиране и мотивиране на студентите и докторантите на МГУ.

Междувременно, по-рано днес бе представен проект за изграждане на Индустриален Комплекс Марица Изток, съобщи Радио Стара Загора. На презентацията в енергийното дружество присъстваха зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов, изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов, председателят на Комисията по енергетика в НС Иван Хиновски, депутати, областният управител на Стара Загора Иван Чолаков, кметове на общини от региона, ректори и представители на университети, синдикати и др. 
Проектът за изграждане на Индустриален Комплекс Марица Изток е разработен от български специалисти от Нуклеон Консултинг, Дак-Консулт, Институт по инженерна химия към БАН, Устойчиви енергийни проекти и подкрепен на този етап от три големи чуждестранни компании. Той предвижда проучване, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на химически заводи, фотоволтаични мощности и малки модулни реактори. Тези инсталации ще работят в синхрон с „Мини Марица-Изток“ ЕАД и съществуващите въглищни топлоцентрали. Целта е да се улавят и използват въглеродните емисии от централите за производството на химични продукти, които имат висока добавена стойност, както и производството на синтетичен природен газ и алтернативни горива от въглища, уверяват от колектива, разработил проекта.

Източник: пресцентър БЕХ, Радио Стара Загора

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери университет | проекти | Мини Марица Изток | Минно

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори