Бюрата по труда в Старозагорско продължават да съдействат на украинските бежанци за намиране на работа

Мобилният екип на Бюрото по труда в Чирпан е провел среща с две украински гражданки в село Оризово. 26 украински гражданки са консултирани на место в Бюрото по труда в Стара Загора.

 04.07.2022 15:47
Бюрата по труда в Старозагорско продължават да съдействат на украинските бежанци за намиране на работа

Мобилният екип на Дирекция "Бюро по труда" Стара Загора е провел 14 срещи с 31 лица през месец май.

Мобилният екип на Бюрото по труда в Чирпан е провел среща с две украински гражданки в село Оризово. 26 украински гражданки са консултирани на место в Бюрото по труда в Стара Загора, отчитат от там.

На проведените срещи украинските граждани са запознати с дейността на Агенцията по заетостта като обществен посредник на пазара на труда. Предоставени са поредица от информационни материали на руски и украински език – за запознаване със статута на временна закрила, за достъпа до пазара на труда в България и услугите на Агенцията по заетостта, за условията на живот и труд в България, за различни социални услуги и други полезни източници на информация. Предоставен е и QR код за попълване на електронния формуляр за проучване нагласите на украинските граждани за започване на работа.

Подадени са заявки в ДБТ Стара Загора – от 8 за 48 свободни работни места, в ДБТ Раднево – от Металинвест РЕМКО за 30 заварчици, монтьори, общи работници.

Агенцията по заетостта стартира от 6 юни 2022г. изпълнението на проект „Солидарност”, финансиран чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Чрез него ще се окаже навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна с осигурен достъп до пазара на труда, пристигнали в България след 24.02.2022 г. Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46 594 860 лева.

Чрез включването си в проекта украинските граждани ще имат възможност за:

-     получаване на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране за започване на работа;

-     включване в субсидирана заетост на пълно или непълно работно време на база минимална работна заплата за период до 3 месеца;

-     получаване на подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор;

-     получаване на интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356,00 лв. на месец за период до 3 месеца.

За да се възползват от тези услуги, украинските граждани следва да се регистрират в Дирекции „Бюро по труда”, които са разположени на територията на цялата страна, и там – на място, да подават заявленията си.  

Работодателите, желаещи да се включат в проект „Солидарност” и да наемат лица от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа.

В периода на субсидираната заетост те ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710,00 лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване – за останалите на работа лица след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата.

Подробна информация за условията по проекта може да бъде намерена на официалната страница на Агенцията по заетостта, както и във всички Дирекции „Бюро по труда” в страната.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери екип | провел | украински бежанци | Мобилният

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори