В Инспекцията по труда най-много са сигналите за неизплатени заплати в област Стара Загора

Разгледани са и голям брой сигнали, подадени от МВР във връзка с декларациите, събирани на КПП с оглед установяване дали декралиралите заетост пътуват, за да работят при определени работодатели.

 27.05.2020 11:07
В Инспекцията по труда най-много са сигналите за неизплатени заплати в област Стара Загора

Най-честите сигнали в Инспекцията по труда в Стара Загора по време на извънредното положение са за неизплащане на трудови възнаграждения, каза на пресконференция Йордан Йорданов, началник отдел „Административно, информационно и правно осигуряване“ в Дирекция „Инспекция по труда“ – Стара Загора.

По думите му в много случаи проверките са били затруднени от обстоятелството, че обектите са затворени и е затруднено издирването на работодатели или техни представители, в отделни случаи. В повечето случаи трудовите инспектори са успели да съдействат и да предприемат необходимите административни мерки за изплащането на забавените трудови възнаграждения или са съдействали когато няма издадени документи, необходими на работника след прекратяване на договора му.

Разгледани са и голям брой сигнали, подадени от МВР във връзка с декларациите, събирани на КПП с оглед установяване дали декралиралите заетост пътуват, за да работят при определени работодатели. Значителна част се оказаха, че са декларирали трудова заетост на определени места, но няма данни да са работили с редовно трудово правоотношение, коментира Йорданов.

"Нито извънредното положение, нито извънредната епидемична ситуация предполагат приемането на работа без трудови договори. Легалната заетост е изключително важна. Ако хора работят без договори, съответно губят, когато се преустановява дейност на работодател или по други причини, всички свои социално-осигурителни права. В хода на контрола ще обръщаме внимание на първо място за това дали се работи на трудови договори", обясни Йорданов. Ще се следи и дали в действащ обект се спазват противоепидемичните мерки.

От Инспекцията по труда напомнят, че продължават да действат  т.нар. еднодневни трудови договори, както и тези, които бяха въведени за повече от 1 ден. Има и трети вид договори, които ще се сключват с трайно безработни лица за сезонна работа. Създадена е организация за електронно регистриране на тези договори чрез сайта на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Договорите могат да се регистрират и на място в Дирекция "Инспекция по труда" в Стара Загора. По повод информация за казуси с прекратени договори на майки на деца до 3-годишна възраст, и конкретно за случай на освободена от работа майка по време на втората година от майчинството, Йорданов обясни: 

"Ако се касае за майка на дете до 3-годишна възраст или лице, което страда от определено заболяване, прекратяването на трудовите правоотношения става само чрез разрешение на Инспекцията по труда. По време на извънредното положение не сме дали такива разрешения".

Лицата, които са пострадали по отношение на трудовите им права, могат да подават сигнали, както и да ползват трудови-правни консултациии от 9 до 17.30 часа в Инспекцията в Стара Загора.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери дейност | започва | договори | област Стара Загора | Инспекция по труда | неизплатени заплати | Йордан Йорданов

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори