До седмица Министерството на енергетиката ще обяви мерките относно комплекса "Марица-изток"

През програми на Плана за възстановяване и устойчивост ще се търсят от ЕС 700 милиона евро за плавен преход за инсталиране на мощности на природен газ от 1.5 гигавата и след това заменянето им до края на 2029 година с изцяло ВЕИ мощности, обясни министърът.

 17.06.2021 15:51
До седмица Министерството на енергетиката ще обяви мерките относно комплекса "Марица-изток"

Фокусът на нашата работа през изминалия месец бе наложен от липсата на перспектива в предходните години пред бъдещето на комплекса "Марица изток". Това обстоятелство води дотам, че единственият въпрос в началото на всеки ценови период е дали ТЕЦ "Марица-изток 2", а оттам – и мини "Марица изток", ще продължат да работят. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Андрей Живков, който отчете свършеното от неговия екип през едномесечния период, откакто пое поста. Министърът увери, че в идните дни се очаква окончателно краткосрочно решение за ТЕЦ "Марица-изток 2", което да избегне социалния стрес в комплекса, а в дългосрочен план чрез проекти в Плана за възстановяване и устойчивост до 1.5 гигавата мощности да преминат плавно на газ.

Решенията, които ще вземем сега, няма да са безусловни, подчерта министър Живков. По неговите думи, от държавните дружества ще се изисква сериозно преструктуриране на разходите и промяна в начина на управление.

Работата по промените в Плана за възстановяване и устойчивост в рамките на междуведомствената група при вицепремиера Пеканов е приключена и ако документът бъде одобрен, това ще осигури хоризонт за развитие на комплекса "Марица изток". Този факт, от своя страна, ще повлияе положително върху цялата група БЕХ, подчерта министър Живков.

По думите на заместник-министър Александър Николов, плавният преход на мощностите от въглища към газ може да бъде съпътстван от въвеждане на нови мощности за зелена енергия. Препоръка в този смисъл ще бъде направена към следващото Народно събрание.

Финансовият ресурс от различни европейски източници за осъществяване на проекти за трансформация към газово базирани мощности може да достигне общ размер от 700 млн. евро по различни механизми под шапката на ЕК.

По отношение на реализацията на междусистемната газова връзка Гърция – България,  министър Живков заяви, че при последващо неспазване на договорения срок за завършване на строителството, българската страна ще пристъпи към усвояване на гаранциите по договора в размер на 90 хил. евро/ден. Писмо с такова предупреждение вече е изпратено до изпълнителя J&P AVAX S.A.

Конструкцията на проекта "Балкански поток" не е финансово издържана, коментира друг аспект от работата на своя екип министър Живков и подкрепи тезата си със следните факти: България се е отказала от 1.350 млрд. лв. приходи от транзит за 10 години, като същевременно "Булгартрансгаз" е задлъжнял с още толкова за строителството на проекта. Когато е правена финансовата рамка за "Балкански поток", не е взето предвид бъдещото ограничаване на фосилните горива, а това изкривява общата картина, отбеляза още министър Живков.

Източник: пресцентър, Министерство на енергетиката

Снимка: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Марица | изток | каза | допълни | енергетиката | газопровода | Живков

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори