Кметът Живко Тодоров: Община Стара Загора подкрепя всяка технология, която би довела до запазване на комплекса "Марица изток"

Пред медиите бе представена нова иновативна технология за физико-химично преобразуване на въглероден диоксид, разработена от проф. Жеко Ганев и неговия екип, която би могла да се приложи експериментално в "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД.

 19.07.2021 15:30
Кметът Живко Тодоров: Община Стара Загора подкрепя всяка технология, която би довела до запазване на комплекса "Марица изток"

Община Стара Загора подкрепя всяка технология, която би довела до запазване на комплекса "Марица изток" и същевременно да е щадяща за еколната среда,  каза на пресконференция кметът Живко Тодоров. Пред медиите бе представена нова иновативна технология за физико-химично преобразуване на въглероден диоксид, разработена от проф. Жеко Ганев и неговия екип, която би могла да се приложи експериментално в "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД. 

"Държим държавата да помогне за изграждане на тази технология. Тя все още тя не е представена пред правителството. Дадено е писмо в ТЕЦ-2 с предложение за изграждане на пилотна инсталация, която да покаже, че има смисъл от тази технология и че тя работи, след което вече тя може да се направи на първия блок", уточни Тодоров.

По думите му технологията дава възможност да се удължи животът на "ТЕЦ Марица изток 2" и съответно на Мините, като тя не противоречи на др. технологии.

"Ще разчитаме на синдикати, на ръководството на централите тази технология да достигне до служебното правителство и да може да се включи в плановете за развитие на комплекса и неговото съхранение повече време", заяви още Тодоров. 

Ще се генерира въглероден диоксид, който ще се улавя и преработва до въглероден окис. Той ще се метанизира чрез водород до метан, който ще се изгаря в допълнително изградени газови турбини, които ще произвеждат ел.енергия, обясни проф. Ганев.  

Ако проектът получи зелена светлина от БЕХ, той ще се реализира на два етапа: първият ще е в продължителност от не повече от 3 месеца, който обхваща документалната част, получаване на разрешителни и т.н, а вторият включва същинското изграждане. То ще отнеме 12-13 месеца.

Проектът ще струва 10 млн лв. Очаква се финансирането да дойде от БЕХ. Технологията е в процес на патентоване, стана ясно още на брифинга. 

Очаква се технологията да постигне добри икономически резултати. Тя ще помогне на "ТЕЦ Марица изток 2" да произвеждат ефективно ел.енергия, която да може да се продава на свободния пазар и сметката да се вързва, казано накратко.

Технологията среща подкрепа и от синдикатите в комплекса, които изразиха надежда, че проектът ще се реализира. В брифинга участва и председателят на КНСБ Пламен Димитров. 

"Надявам се управляващите да чуят интересния и иновативен подход на проф. Ганев и по най-бързия начин това да се оформи като проект, който да запази ниша за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост", заяви Димитров.

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери Живко Тодоров | инсталация | Мини Марица Изток | технология

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори