Мая Манолова: Призовавам правителството да каже истината за комплекса „Марица-изток“

Председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ настоява за честно и отговорно отношение на институциите към бъдещето на енергийния комплекс и на работещите в сектора.

 23.01.2020 17:20
Мая Манолова: Призовавам правителството да каже истината за комплекса „Марица-изток“

Призовавам правителството да дойде на място и да обясни на хората какви мерки смята да предприеме по отношение на бъдещето на комплекса „Марица-изток“, заяви в Стара Загора председателят на гражданската платформа „Изправи се. БГ“ Мая Манолова. 

"Огромно е тяхното притеснение, става дума за 17 000 души, които са пряко ангажирани и за десетки хиляди, заети в съпътстващи производства", каза още тя.

„Да, факт е, че ЕС си е поставил амбициозната задача през 2050 година Европа да е екологично неутрален терен, което означава парниковите газове да бъдат нулеви, а през 2030 година да се постигне 50% на същите. Ясно е, че това е посоката, но тук въпросът, който си задават хората е как българското правителство защитава българския национален интерес и интересите на комплекса „Марица-Изток“, посочи председателят на гражданската платформа.

"Факт е, че до 31 декември правителството следваше да представи пред ЕК национален план за енергетика и климат, в който да бъдат разписани мерки, свързани с намаляване на парниковите емисии, с енергийната ефективност, с развитието на ВЕИ-сектора, който да бъден обсъден широко с гражданите, с бизнеса, с различните институции. Такова обсъждане не се е състояло, до колкото ми е известно , план не е представен в ЕК, а може да бъде видян на сайта на Министерството на енергетиката. Той ще се обсъжда до месец април и е минал през няколко комисии в парламента", подчерта Манолова.

„Очакването е там да има яснота какви са стъпките, чрез които българското правителство ще осигурява алтернативи, спокойствие, сигурност и бъдеще на този регион и на други, които ще са засегнати от тези бъдещи действия“, допълни тя.

"Преди десет дни Европейската комисия излезе с Европейски инвестиционен план за зелената сделка, който предвижда един трилион евро за следващите 10 години за развитие на екологични производства и за осъществяване на плавния преход към тях. Създаден е и Механизъм за справедлив преход със 100 милиарда евро и Фонд за справедлив преход със 7 и половина милиарда евро. Нека правителството да обясни на хората как ще се възползва, какви мерки смята да предприеме, да каже цялата истина за това какво предстои през следващите 10 и 30 години, защото е ясно, че зелените емисии ще поскъпват, което ще се отрази върху добива на въглища, заяви още председателят на гражданската платформа.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери енергетика | бъдещето | Марица | Манолова | Правителството | обясни | платформа | план | комплекса | сектора | Гражданската | енергиен комплекс | Марица-Изток

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори