Министри и синдикати търсят решения за комплекса "Марица изток"

"Позицията на работещите в комплекса "Марица-изток" е една - неговото запазване възможно най-дълго време. Второто, което е много важно за нас е държавата да преосмисли позицията си относно въгледобива и въглищните централи", заяви в началото на срещата Бисер Бинев, синдикален пдседател на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" и допълни: "Надявам се да излезем с достоен план и проекти в Брюксел, с които да можем да запазим поминъка си."

 13.09.2021 14:31
Министри и синдикати търсят решения за комплекса "Марица изток"

Министрите на финансите и на икономиката Асен Василев и Кирил Петков участваха в работна среща в Раднево относно бъдещето на енергийния комплекс "Марица-изток" . Форумът бе организиран от синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа". Служебните министри се включиха в подписката в защита на комплекса, която вече има подкрепа от над 100 000 души.

"Позицията на работещите в комплекса "Марица-изток" е една - неговото запазване възможно най-дълго време. Второто, което е много важно за нас е държавата да преосмисли позицията си относно въгледобива и въглищните централи", заяви в началото на срещата Бисер Бинев, синдикален пдседател на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" и допълни: "Надявам се да излезем с достоен план и проекти в Брюксел, с които да можем да запазим поминъка си."

"Ще отстояваме исканията си в подписката с всички възможни цели и средства, разрешени от закона", зарече се председателят на инициативния комитет за събиране на подписи Наско Митев, синдикален лиден на КНСБ в "Мини Марица-изток". 

"Стана ясно на всички, че без ТЕЦ-те на въглища не може. Стана ясно, че трябва да се води с нас, работещите, един закъснял разговор. Виси един План за възстановяване, който днес щеше да влиза в Парламента, после го извадихме от там. Това не е сериозно. На всички тези хора политиците дължат отговори", продължи той. 

Независимостта на енергийната система и работните места на всички тези хора са най-важни за нас, заявиха министрите.

"Реалностите са, че България преди около година се подписа, че ще намали въглеродния отпечатък, както всички други европейски държави, с 55%. Ако някой дойде тук и каже, че има план как да обърнем това решение, което сме подписали или е луд, или ви лъже. Истината е, че в момента, гледайки какво се случва в Европа и силата на Зелените партии в Германия и в Скандинавските държави, шансът това решение да бъде обърнато е много малък. Защото Европа преживя едно много тежко лято с високи цени на енергията и е на път да преживее тежка зима. Цената на въглеродните емисии ще продължи да расте и най-вероятно ще достигне до цена от 100 евро", прогнозира Василев. 

"В тази подписка имаше призив да се борим да запазим въгледобива, ТЕЦ-те и да преразгледаме европейските решения. Казвам, ще се борим, но шансовете за победа не са обнадеждаващи. Ще се борим за запазването на комплекса "Марица изток", но не мога да кажа, че ще спечелим битката. Затова е нужен план Б, ако се стигне до свиване на въгледобива", категоричен бе министърът на финансите Асен Василев. 

По думите му нужно е да се търсят решения, които са свързани с енергийната система на страната и с поминъка и работата на хората. Газификацията не е такова, заради растящите цени. 

Според финансовия министър възможност би била да се докарат производства, които да се закачат директно за централите. Друг вариант е Планът за справедлив преход, в който има 1,3 млрд лева. Средствата са единствено за въглищните райони в България. 

Трябва да се мисли в посока създаване на Индустриална зона, посочи министърът на икономиката, като припомни, че в Плана за възстановяване са заложени 400 млн. за изграждане на такива зони в страната. Според министъра една от приоритетните Индустриални зони, които трябва да се създадат в бъдеще, трябва да бъде в района на Раднево и Стара Загора. 

Служебните министри поискаха да чуят мнението на хората: как биха искали да се подобри животът в региона и какви производства биха желали, в случай, че настъпят промени с въгледобива.

Работещи в комплекса отново настояха за запазването на работните места и поминъка на хората, свързан години наред с енергийния комплекс.

Министър Петков предложи да се създаде работна група, която да обобщи най-добрите проектни предложения и решения. Те ще достигнат до ангажираните с проблема и занапред, независимо кои ще са следващите министри, тъй като междувременно стана ясно, че президентът Румен Радев ще назначи служебно правителство в четвъртък.  

Срещата се проведе в сградата на Община Раднево. Сред присъстващите бяха кметът на Раднево, общински съветници, ръководство на "Мини Марица-изток".

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери хората | трябва | министри | синдикати | енергийния комплекс

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори