ОбС в Стара Загора подкрепи на първо четене предложение за промяна в размера на данъците

Промените ще доведат до увеличение със 17% на данъка върху недвижимите имоти. Сега той е на нива от 1,45, но се предвижда да се повиши до 1,70 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимите имоти.

 18.12.2023 13:10
ОбС в Стара Загора подкрепи на първо четене предложение за промяна в размера на данъците

На първо четене , след повече от 30-минутна дискусия, ОбС подкрепи предложението, внесено от кмета Живко Тодоров за увеличение на размера на данъка върху недвижимите имоти и размера на данъка при придобиване на имущество по дарение и по възмезден начин. Корекцията се налага, тъй като данъците не са променяни през последните 10 години и е свързана с инфлационните процеси в страната.

Промените ще доведат до увеличение със 17% на данъка върху недвижимите имоти. Сега той е на нива от 1,45, но се предвижда да се повиши до 1,70 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимите имоти. При данъка за придобиване на имущество по дарение и по възмезден начин се залага ставката за дарение между братя и сестри и техните деца да скочи от 0,4 на 0,7 на сто. При дарение между лица извън посочените ставката от 4 на сто скача на 5 на сто, а при възмездно придобиване от 2,5 на сто се увеличава на 3,00 на сто

По време на дебатите срещу предложението се обявиха съветниците от „Народен съюз“, БСП, „Възраждане“ ПП-ДБ и ИТН. Подкрепа дадоха групите на ГЕРБ, „Бъдеще за родината“, ДПС, Алтернативата на гражданите-ВМРО и БСДП и "Левицата!".

Единственият проблем на това предложение е, че го внасям аз самият“, заяви след гласуването кметът Живко Тодоров. Той се обърна към представителите на ПП-ДБ, БСП и „Възраждане“ с въпрос защо техни кметове в страната на свой ред са инициирали ръст на данъчните ставки. Тодоров подчерта, че искането е съобразено с натрупаната инфлация за периода от 2013 до 2023г., която възлиза на над 40%, както и с трикратното увеличение на минималната работна заплата. 

"Навсякъде разходите на Общината стават по-големи, а приходите намаляват. Ако не се подкрепи точката, ще се стигне до финансови трудности на Община Стара Загора, ще има проблеми със заплати, с неизпълнение на капиталовата програма и други трудности, които касаят бюджета на Общината", предупреди кметът и благодари на тези от общинските съветници, които подкрепиха предложението. 

При приемане на така направеното предложение за промяна в размера на данъка за недвижимите имоти се очаква годишните постъпления от него да се увеличат от около 7,5 млн. лв. на 8,8 млн. лв. или това е с около 1,3 млн. лв. повече, показват разчетите на администрацията.

Предложеното изменение в размера на данъка при придобиване на имущества по дарение и по възмезден начин, тъй като с най – голям и съществен за бюджета на общината дял са приходите от облагане на възмездните сделки, при увеличение на ставката с 20% се очаква относително същия ръст на приходите от този данък. За 2023г. се очаква приходът да е около 7,6 млн. лв., като при приемане на увеличението и запазване обема на сделките се предвижда приходите да нараснат до около 9 млн. лв. годишно.

Предложението бе прието с 29 гласа „За“. 16 от съветниците  гласуваха „Против“, а двама „Въздържал се“.

Окончателното решение за промените в данъчните ставки предстои да бъде взето на второто гледане на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Стара Загора. Точката ще се гласува на сесия този четвъртък. 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | увеличение | Тодоров | предложение | дарение | промяна | имоти | придобиване | данъка | недвижимите | ОбС | подкрепи на първо четене | размера на данъците

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори