Област Стара Загора е на четвърто място по безработица за декември

Общините с най-голям брой хора без препитание остават Николаево и Братя Даскалови. Най-голям е делът на безработните над 55 години - 21,3 % , а с най-нисък дял са младежите до 19 години - 0,8%.

 27.01.2021 14:11
Област Стара Загора е на четвърто място по безработица за декември

Равнището на безработица в област Стара Загора за 2020 е 5,4 %, спрямо предходния период на 2019 година се е увеличило с 1,2 %, съобщи пред журналисти директорът на Бюрото по труда в Стара Загора Любен Георгиев. 

Област Стара Загора е на четвърта позиция в страната за декември по показател равнище на безработица. Общините с най-голям брой хора без препитание остават Николаево и Братя Даскалови. Най-голям е делът на безработните над 55 години - 21,3 % , а с най-нисък дял са младежите до 19 години - 0,8%.

В Бюрото по труда продължават да приемат документи по мерките за запазване на работните места и насърчаване на заетостта. 

По мярката "Краткосрочна подкрепа за заетост", която започна от юни и включва работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите транспорт, хотелиерство, ресторантьорство и туризъм, са постъпили 48 заявления от работодатели за 625 лица. Данните са за периода юли - декември.

Програма "Заетост за теб" стартира през юли и дава възможност на работодателите да наемат безработни лица на пълно или непълно работно време за период от 3 или 6 месеца.  До октомври 2020 година има сключени 108 договора за наемане 279 лица, отчете още Георгиев, като уточтни, че от края на ноември по програмата има промяна, увеличава се броят на лицата, който може да наеме фирмата.

Друга актуална програма е "Запази ме". До 25 януари в Старозагорска област са постъпили 426 заявления от работодатели.

От началото на тази година продължава приемът на документи и за мерките 60/40 и 80/20.

Работодателите и по двете мерки, които са одобрени за участие в предходния период, ще получат удължаване на срока за получаване на финансовата подкрепа, кандидатствайки по облекчен пакет от документи. Тези, които не са се възползвали все още, ще могат да подадат документи по новите условия на всяка от тези мерки.

Регистрацията за безработица в условията на извънредно положение може да стане по телефона. "Възползвайте се и от електронните начини, за да се избегне идване на място", посъветва директорът на Бюрото по труда.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | безработни | Бюро по труда | Любен Георгиев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори