Старозагорска фирма предлага технология за производство на зелена енергия от въглищните централи

От ТЕЦ Марица изток 2 са изразили готовност за реализация на проекта на територията на държавното дружество. Разчетите показват, че с внедряването на технологията въглеродните емисии, отделяни от централата, ще намалеят с 60%.

 09.01.2020 16:23
Старозагорска фирма предлага технология за производство на зелена енергия от въглищните централи

Отделянето на големи количества въглероден диоксид в атмосферата в следствие на изгарянето на въглища от топло-електрически централи е основната причина да се търси алтернатива за този вид производство на електрическа енергия в световен мащаб. Натрупан в горните слоеве на атмосферата този газ създава парников ефект за планетата. Проблемът, който съществува от столетия ангажира отдавна вниманието на еколози и на политически организации. Той е жизнено важен и за съществуването на въгледобива в България и за централите, които използват въглищата като суровина. Решение на този глобален екологичен проблем предлага проф. Жеко Ганев, учен и предприемач от Стара Загора.

Неговата фирма Елфи-Тех ООД е разработила уникална технология и е изградила работещи прототипи на съоръжения, които могат да превърнат лигнитните въглища в суровина за производството на "зелена" енергия на територията на комплекса Марица-изток. Сега съществуващите там ТЕЦ осигуряват около 40% от електрическата енергия на България, но екологичното законодателство на Европа поставя под съмнение бъдещето им дори и в близките 5 години.

Проф. Ганев предлага работеща в промишлени обеми технология за термично разлагане на лигнитните въглища чрез вакуумна високотемпературна пиролиза. При процеса чрез катализатор и плазмени процеси се получава метан, който е горим газ и основен компонент на природния газ.

Технологията е съвместима с механизмите, приети с Протокола от Киото, увери проф. Жеко Ганев. Тя няма аналог в света с приложение при работата на топло-електрически централи, но нейна разновидност се прилага успешно в инсталации на Елфи-Тех от три години във Франция и Швейцария, като там обаче суровината е биомаса. Технологията позволява трансформирането на въглеродния диоксид в твърди нановъглероди, които са с пазарен продукт с много висока цена и са в основата на голяма част от съвременните нанотехнологии. Друг от изходните продукти е технически чиста сяра, която също е с гарантирана пазарна реализация.

Проф. Жеко Ганев разясни в детайли технологията, която предлага за промишлено внедряване на пресконференция в Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Палатата помага активно през последните години за популяризирането на иновативната идея и за приложението ѝ в практиката, уточни председателят на ТПП - Стара Загора Олег Стоилов.

От ТЕЦ Марица изток 2 са изразили готовност за реализация на проекта на територията на държавното дружество. Разчетите показват, че с внедряването на технологията въглеродните емисии, отделяни от централата, ще намалеят с 60%, уточни проф. Ганев. Той добави, че иновацията не изисква преустройство на горивната система, която и сега е пригодена да работи с природен газ и метан. Разработката отдавна е преминала теоретичното ниво и внедряването ѝ в големи мащаби е възможно да се изпълни в срок от около една година. Производството на гориво от лигнитните въглища по "зеления" способ не оскъпява произвежданата електрическа енергия и дори може да я направи по-евтина. Заедно с това технологията има и многопластов социален ефект, ще осигури и енергийна независимост на България през следващите десетилетия.

Проф. Жеко Ганев съобщи още, че Европейската комисия е определила като единствена възможност за съхраняване на въглероден диоксид, уловен в големи обеми вода и инжектиран на дълбочина 600 - 800 метра. Този метод обаче също крие сериозен екологичен риск и е неприложим в България, заради сложния състав на земните недра, обясни експертът.

През декември 2019 г. проф. инж. Жеко Ганев и фирмата, която ръководи Елфи-Тех ООД, получиха първа награда за иновации на националния конкурс Сграда на годината 2019. Оценената иновация е комплексна адаптивна инженерна инсталация за структурни и енергийни трансформации на минерална вода за водоснабдяване с физикохимично стабилизирана топла и студена вода и пасивна климатизация - охлаждане и отопление.

Източник: www.chambersz.com

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Има такъв народ


Маркери България | енергия | проф | въглища | предлага | Ганев | технология | Жеко | технологията | лигнитните | зелена енергия | въглищни централи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори