Съветниците от ГЕРБ ще подкрепят предложението за отпадане на "тротоарното право" до края на юни

"Смятаме, че това е една глътка свеж въздух преди летния сезон на този бранш, който беше сериозно засегнат и се надявам чрез този реверанс отново да наемат хората, които загубиха своята работа", обясни председателят на групата съветници Диян Димитров.

 26.05.2020 11:16
Съветниците от ГЕРБ ще подкрепят предложението за отпадане на "тротоарното право" до края на юни

Групата на общинските съветници от ГЕРБ ще подпрепят предложението на кмета Живко Тодоров с още един месец да бъде удължен срокът, в който собственици на заведения няма да плащат "тротоарно право", съобщи на пресконференция председателят на групата Диян Димитров.

"Преди няколко дни приключи среща между хотелиери и рестораньтори и кмета на Стара Загора, на която беше предложено до края на юни да се се плаща "тротоарно право". Смятаме, че това е една глътка свеж въздух преди летния сезон на този бранш, който беше сериозно засегнат и се надявам чрез този реверанс отново да наемат хората, които загубиха своята работа", обясни Димитров.

В предложението, което е внесено в дневния ред на сесията на 28 май, пише:

  "В продължение на два месеца заведенията за хранене и развлечения бяха затворени поради въведените мерки по време на обявеното от 13.03.2020г. извънредно положение в Република България поради заразата с COVID-19. За този период като мярка облекчаваща този бранш в Община Стара Загора беше прието освобождаване от заплащане на таксатаза ползване на тротоари, площади и улични платна, по позната като „тротоарно право“. Към настоящия момент след отмяната на извънредното положение се допусна отваряне на заведенията, но се въведоха изисквания за разстояние между маси, дезинфекция, лични предпазни средства за персонал и др. мерки, които изискват допълнителни разходи от страна на собствениците, а от друга страна се ограничава обема на клиентелата. В тази връзка постъпи искане от сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Стара Загора за освобождаване от таксите за ползване на общински терени за поставяне на маси и столове пред заведения за периода до края на месец юни. Съгласно чл.8, ал.6от ЗМДТ Общинският съвет може да освобождава отделни категории лица изцяло или частично от заплащане на отделни видове такси. В тази връзка считам за законосъобразно и в още по-голяма степен целесъобразно Община Стара Загора да подпомогне местния бизнес с даване на възможност още един месец собствениците на заведения за хранене и развлечения да не са притиснати от разхода за тези такси, за да наберат необходимия им персонал, да въведат мерките за безопасно отваряне на заведенията и да продължат своя бизнес, усещайки в този труден за тях и обществото труден момент подкрепата на местната власт."

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери ГЕРБ | предложението | общински съветници | тротоарно право

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори