Вени Петрова, БХРА: Спасяването на туризма е национална кауза

#естественовбългария #споделибългария #резервирайбългария

 14.05.2020 16:48
Вени Петрова, БХРА: Спасяването на туризма е национална кауза

Разговаряме с Вени Петрова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите - Стара Загора и съпредседател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/.

Точно 5 месеца след като министър Горанов обяви, че в неговия мандат за сваляне на ДДС няма да се говори, изведнъж друг обрат? Разкажете накратко от кухнята на БХРА.

Да, през януари за пръв път категорично браншът постави искането си за диференцирана ставка ДДС и това беше едно от петте ни безапелационни искания. В първите преговори с правителството отстъпихме от това искане, защото тогава министър Горанов пое други ангажименти. Ние, разбира се, не се отказахме от това и за да бъда точна, поискахме и сваляне на ДДС и за храните.

Преди дни, в типичен за премиера стил, но и вероятно под натиск от втора вълна протести на бранша, той извади един заек от ръкава си. Само дето  ситуацията с гръмкото медийно оповестяване за намален ДДС за целия бранш остава неясна.

Държа да подчертая, че намаляването на ДДС на 9% за сектор туризъм е първо временна мярка и второ под условие. Правителството очаква от нас да бъдат увеличени приходите от ДДС в хазната чрез изсветляване на бизнеса и да се поемат допълнителни ангажименти от страна на хотелиери и ресторантьори, свързани с подобряване на туристическия продукт.

Какви са мотивите ви да искате намаляване на ДДС за ресторантьорския бизнес, а данъкът остава същия за храни, лекарства, учебници?

Не знам дали отново трябва да подчертая, че туризмът беше съсипан за два часа с една заповед и хиляди неизвестни. Подчинихме се и затворихме заведения и хотели и след още две седмици бяхме принудени да освободим и голяма част от работниците си.

Днес сме изправени пред поредно предизвикателство - възстановяване на бранша, при това максимално бързо, което означава не просто да отговорим на новите условия на работа, а и да върнем на работа хората си. Без помощ от държавата, това е немислимо.

Временното намаляване на ДДС ще ни даде възможност да повишим конкурентоспособността на българския туристически  продукт. Само да вметна, че държавите, по които се равняваме, отдавна успешно прилагат тази мярка. ДДС във Франция и Румъния  е 5%, Холандия – 6%,  Полша – 8, Италия и Австрия  – 10, Швеция – 12%,  Португалия – 13, Финландия – 14%. Щом развитите държави имат тази фискална политика и тя е резултатна, защо да не е подходяща и за нас?

Освен това ресторантската продукция и труд не е едно обикновено производство и/или търговия, то не е автоматизирано, това не е конвейерно производство, а процес, който изисква особено внимание, умения, ноу хау, творчество. Ние не продаваме храна и спане, а удоволствие, преживяване, щастие. Всеки от вас, който седне в ресторанта иска специално отношение, иска приятна хотелска атмосфера, забавления, обгрижване. Ето този труд трябва да се стимулира, а мярката с диференцираната ставка, смятам на този етап за наложителна.

Както вече казах, подкрепяме изцяло държавата в борбата й със сивия сектора и повишаване събираемостта на данъците.

И макар не на последно място бих добавила, че туристическият продукт не е само  настаняване, а и хранене и забавление. Затова мисля за нормално ДДС да е един и същ и за хотели, и за заведения.

Бивши министри вчера и днес се изказаха против решението на премиера Борисов да ви подкрепи със сваляне процента на ДДС, това притеснява ли ви?

Не, на платени съобщения няма да отговарям. Подобен род активности могат да дойдат само от хора, които 5 лв. не са изкарали с двете си ръце. Много е лесно да стоиш на пълната хранилка и да даваш акъл. Прибирам възмущението за себе си и вярвам в здравия разум на Правителството и Парламента. Българският туризъм е национална кауза, да купуваме български стоки и да се погрижим за живота си тук и сега трябва да е национален приоритет.

Обвързвате ли се със сваляне на цени, ако ДДС падне на 9% - вече се чуват такива предложения към вас?

Та ние в известна степен вече сме ги свалили. Цените в бранша не са вдигани нито, когато се увеличи цената на месото, зеленчуците, плодовете и други храни и напитки, нито когато се увеличи цената на тока. Постоянно предлагаме промоции, бонуси, безплатни пакети по различни поводи. Вероятно някои колеги и това ще направят доста осезаемо – вижте и в момента офертите за почивка по морето напр. Къде другаде на такава цена можеш да почиваш!?

Цените не се вдигат и при сегашната епидемична ситуация, макар да влагаме допълнителни средства в предпазни маски, шлемове, препарати и какво ли не още с грижа и отговорност към нашите клиенти.

И както вече казах тази мярка е временна, за да подкрепи един структуроопределящ отрасъл. Тя ще даде възможност на хората вместо два пъти, да отидат четири пъти на ресторант.

 

Разбрахме, че БХРА излезе с Манифест за спасяване на туристическия бизнес у нас, но не се даде особена гласност на съдържанието. Кое е най-важното в Манифеста?

Нужен ни е спешно План Маршал за туризма, както казва еврокомисарят Бретон.

Затова в Манифеста предлагаме изработване на Национална стратегия за кризисен мениджмънт за 2020-2021 г. за справяне с икономическите последици в туристическата индустрия от кризата COVID-19. В него са и мерките, свързани с ДДС, мораториума върху влизане в сила на Н-18 до март 2021.

Туризмът ни се нуждае от друг тип визов режим - съобразяване на стойността на визовите услуги с цел туризъм с общите визови изисквания в ЕС, максимално скъсяване на срока за издаване на туристически визи, онлайн обслужване на документи по издаване на визи. Иначе казано по-лесно, по-бързо, по-евтино. Трябва да сме конкурентни, особено на съседните ни държави.

Друга точка в Манифеста е изготвяне на антикризисна стратегия за защита на персонала и финансови мерки за подпомагане на фирмите в туризма, като предоставяне на кредити, грантове, разсрочване на данъци и такси и т.н. И това не са подарени пари, а такива, които тепърва ще връщаме.

 

Каква е прогнозата ви за лято 2020 и изобщо за туризма в България?

Много е сложна в момента ситуацията със затворените граници, със силно ограничените полети и карантинните мерки. Да, трябва да сме много внимателни и стриктно да изпълняваме предписанията на органите, но и да не превръщаме хотелите в луксозни болници, а туристите в зависими маниаци.

Първо трябва да се отворят за ползване вътрешни пространства, басейните с минерална вода, да се върне в нормален ритъм организирането и провеждането на събития, всякакви културни и спортни мероприятия. Хората имат крещяща нужда от това.

Самият бизнес вече няма да е същият. Той все повече ще се дигитализира, ще се променя дистрибуционната политика.

Рекламните кампании трябва да бъдат добре таргетирани, с подходящи послания и запомнящи се.

Истината е, че ваканционният туризъм ще преживее огромен трус. Надявам се вътрешният туризъм да спаси бранша в следващите месеци. Той ще е индикатор за темпа на възстановяване на бранша. Вярвам в креативността, трудолюбието и обичта на колегите. Нужни са ни подкрепа и заедност.

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери трябва | бизнес | туризъм | вече | туризма | даде | интервю | ДДС | БХРА | бранша | Вени Петрова | сваляне | Манифеста

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори