Илия Златев, АБВ: Време е общините да станат по-самостоятелни

В момента местната власт е придатък на централната изпълнителна власт и това не е добре

 20.08.2019 12:49
Илия Златев, АБВ: Време е общините да станат по-самостоятелни

Илия Златев  е общински съветник от ПП АБВ. През stz24.com той коментира каква е равносметката му за изминалите четири години, кои са важните решения, които бяха взети и какво остана недовършено.

 

Г-н Златев, каква е оценката Ви за работата на Общинския съвет през изминалите четири години? Намерихте ли общ език с останалите политически партии и успяхте ли да се обедините в името на гражданите?

Изминалият мандат за мен беше спокоен, без остри сблъсъци и сериозни катаклизми в работата на Общинския съвет. Това е добре, защото нямаше кризи, които да се отразят съществено на обществото в Стара Загора. Мандатът премина под потискащото превъзходство на ГЕРБ, с една слаба опозиция в лицето на БСП, които не можаха да намерят верния тон за предлагане на предложения и решаване на сериозните проблеми. По-малките партии като АБВ, понякога бяхме като пълнеж към работата на Общинския съвет. Като председател на Постоянната комисия по социална политика се гордея с работата през тези четири години. Внесохме достатъчно предложения, свързани с отпускането на финансова помощ на нуждаещи се хора. Това е конкретен пример на загриженост към хората.

 

Кое беше най-трудното решение, което Вашата група взе? Кои бяха важните решения?

Трудни решения нямаше. Радвам се, че Общинският съвет успя да постигне консенсус по основните въпроси – като бъдещето на парк „Бедечка” например. Общинският съвет подкрепи разумните предложения на кмета, свързани с проектите на Стара Загора – за Аязмото, за центъра. Това са важни решения.

 

Кои са важните неща, които предстоят пред новия Общински съвет на Стара Загора? Остана ли нещо несвършено, с което да се сблъскат новите съветници още в началото на мандата?

На първо място трябва да се намери точното място на местната власт. В момента тя е придатък на централната изпълнителна власт и това не е добре. Говорим за децентрализация, самостоятелност, повече финансови възможности. Това са важните въпроси, не само за Стара Загора, а за всички общини. Не може да имаш само отговорности, без възможност да реагираш на многобройните проблеми. Назрял е моментът за промени. Има много неща да се решават и общинските съветници трябва да говорят за тези неща, за да бъдат чути.

Важно е също да се реши какво ще се случва с общинските търговски дружества. Има такива, които едва съществуват, харчат се излишни средства за тях. Още в началото на мандата съм внесъл предложение за преименуване на общинското търговско дружество „Обредни дейности” в общинско предприятие, с оглед на по-доброто стопанисване и управление, както на Гробищния парк на „Хрищенско шосе”, така и на новия, до Богомилово. Трябва да има яснота как ще се развиват общинските дружества, особено в сферата на здравеопазването. Това е държавна политика и става въпрос за огромни разходи. Важен е и въпросът за чистотата – дали да продължава тази практика да се отдава по Закона за обществените поръчки на концесия на частни фирми или да бъде приоритет, и да се развива с общинско предприятие „Чистота”. Аз твърдя, че вторият подход е по-правилен и ще доведе до значителни икономии. Друго важно нещо е всичко това, което е направено до момента, да се стопанисва и управлява правилно.

Пожелавам на следващите общински съветници малко повече професионализъм в работата, а не дребнави подмятания на политическа основа. Никой няма полза от нещо такова.

 

Предстоят местни избори, каква кампания очаквате?

Според мен няма да е спокойна, няма да се обръща внимание на проблемите. Като гледам какво се случва в страната и колко е изнервена обстановката, кампанията ще бъде мръсна и подла, с долни политически номера. Надявам се, че в Стара Загора ще успеем да преодолеем този проблем.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Алфамаркет Трудов Посредник


Маркери Стара Загора | общински съвет | АБВ | Илия Златев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори