Питаме Георги Димитров: Маската преграда ли е при личностното общуване между децата?

„Душата на един извор е скрита в твоето сърце. Спри за миг и я потърси. После я прегърни и й дай свобода. И тя ще ти се отплати, като те дари с най-ценната си награда – способността да бъдеш щастлив. Душата на твоя избор е в теб самия.“

 20.11.2020 17:41
Питаме Георги Димитров: Маската преграда ли е при личностното общуване между децата?

Последната антикризисна мярка, която наложи правителството в образователната система, е задължителното носене на маски в училищата. Повечето психолози твърдят, че децата имат нужда да виждат лицето на отсрещния човек, това им носи спокойствие. Те казват, че е възможно да се породи тревога или агресия в отношението им. За маските, психическото състояние на децата и ограниченията по време на COVID – пандемията, разказва пред stz.24.com Георги Димитров, психолог - консултант в 4-то ОУ „ Кирил Христов“, Стара Загора и професионалист на свободна практика.

Какви са отзивите на децата относно носенето на маски в училищата? Те подкрепят ли тази антикризисна мярка?

Децата са много стресирани от сегашното положение. Постоянното носене на маски за тях не е много добър вариант, защото те се бунтуват и подсъзнателно могат да изплуват дефицити, които да разсейват вниманието и концентрацията им. По този начин имат ниска устойчивост на възприятие. За мен лично това не е добра идея и инициатива. Мисля, че има по- различни методи и начини за справяне с положението. Смятам, че високата лична хигиена и предпазните средства като дезинфектанти, овлажнители за въздух, които да дезинфекцират, влагоабсорбатори в стаите, озонаторите също така, биха допринесли за по-благоприятната обстановка, отколкото маската. Те няма как да я сменят на 2 часа, както е по предписание и препоръчват лекарите.

На какво мнение са родителите? Вие имате ли досег до тяхното мнение по този въпрос?

Ние постоянно се допитваме до родителите, постоянно имаме тяхната обратна връзка. Повечето не са съгласни, около 70 % от тях се бунтуват децата им да носят маски в класните стаи, защото ние сме на  целодневен режим на обучение: сутрин от 8 ч. до 16 и 30 ч. следобед, те трябва да бъдат в стаите. С изключение на междучасията, когато могат да излязат навън и да я свалят. Но това уврежда тяхната свобода, уврежда психиката им, уврежда свободното им лично пространство, защото не става въпрос за възрастни хора, а за деца с крехка психика. Още  повече, че от 1 до 7 клас, 5-6 клас, вече са тийнейджъри, имат основи на пубертета, които влияят допълнително за тяхното развитие.

Как децата гледат на кризата? Страхуват ли се и какви са отзивите, които споделят с вас?

Не, не мисля, че се страхуват. Мисля, че приемат малко по- футуристично нещата и не осъзнават същината на настоящия проблем. Но тепърва с преминаване на времето, тази криза ще се отрази на всички, не само на децата. То вече се отразява, но не смятам, че се осъзнава до такава степен.

Тези мерки биха ли довели до по-сериозни психически разстройства у тях?

Да, разбира се. Всеки един човек, когато го затворят и го поставят в някаква граница, започват да се отключват посттравматични стресове на различни нива, защото  всеки човек е строго индивидуален, със строго индивидуална психика. Така, че и при тях, те са чувствителни, много сетивни, много първични в израза си, определено би оказало влияние.

Можем ли да кажем, че поставянето на маска на лицата на децата, както и на възрастните хора, влияе върху комуникацията и може да бъде определена като преграда при свободното общуване?

Да, може да го кажем напълно. Даже го заявявам с „двете ръце“. Преграда, маска, можем да го кажем  още и „маска върху маската“, защото ти не можеш да усетиш, не можеш да уловиш реалната емоция на човека. По този начин се губи сетивността на взаимоотношения, сетивността на препредаване на информацията и пак се връщаме в глобализма на заобикалящите ни технологии, където комуникацията не е реална. Това води до липса на много неща, които можем да си ги вземем в реалния живот като семантика на взаимоотношение и общуване.

Всеки бранш по време на криза страда, какви са трудностите във вашата работа сега, повече ли са от нормалната учебна година?

Да, образованието е изправено пред голяма криза, защото се налага онлайн обучението, карантинирани паралелки, учители, които да преподават от вкъщи. Всъщност по този начин се намалява качеството на образование, друго е децата да бъдат в учебното заведение, друго е учителите да бъдат около тях. Най-ощетени са малките ученици, от 1-4 клас, защото когато се наложи те да бъдат карантинирани в домашна обстановка, те не могат да наваксат необходимостта от материал, необходимостта от общуване с дадения преподавател или класен ръководител. След здравната система, може би, образователната ще е втората система, която би се сринала в сегашното положение. Вече няма учители, които да заместват, и ресурсът е намалял до голяма степен.

Като финал на нашия разговор, какво е Вашето послание към децата и техните родители?

Моето послание е да бъдат здрави, да бъдат обичащи, да бъдат търпеливи, защото заедно ще се справим и ще преминем на следващия етап. Това изпитание е изпитание за целия свят.

В един от материалите на г-н Димитров открих разковничето, в което се крие баланса на усещане, възприемане, допускане и дори ограничаване на негативната информация, която достига до нас, а именно то се съдържа в думите: „ Душата на един извор е скрита в твоето сърце. Спри за миг и я потърси. После я прегърни и й дай свобода. И тя ще ти се отплати, като те дари с най-ценната си награда – способността да бъдеш щастлив. Душата на твоя избор е в теб самия.“

Върху интервюто работи стажант-репортер Валентина Вапцарова.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Децата | училище | бъдат | клас | един | общуване | маска | душата | маски | уврежда | кажем | Георги Димитров

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори