Проф. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийски университет: Откриваме новата академична учебна година на 11 септември

"Поканени са над 100 гости от различни институции - наши партньори. Знаете, че нашият университет не е регионален, а интернационален. Подготвили сме специална програма за първото тържество на Тракийски университет за новата академична година", каза проф. д-р Добри Ярков.

 04.09.2023 14:44
Проф. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийски университет: Откриваме новата академична учебна година на 11 септември

Проф. Ярков, кога ще бъде официалното откриване на новата академична година и колко ще бъдат първокурсниците?

Новата академична учебна година ще бъде открита в 10 часа на 11 септември. Поканени са над 100 гости от различни институции - наши партньори. Знаете, че нашият университет не е регионален, а интернационален. Подготвили сме специална програма за първото тържество на Тракийски университет за новата академична година.

Колко ще бъдат първокурсниците, които ще прекрачат прага на университета?

Общият брой първокурсници заедно с магистрите, които започват новата учебна година са над 2000. Имаме студенти от всички части на България, сред които са тези от Смолян и Кюстендил, където имаме изнесено обучение. Най-новата ни база е в Царево.

Какво друго ново могат да очакват студентите?

Освен че сме обновили образователната инфраструктура с новия Академично-информационен център, на който студентите ще могат да се наслаждават още от септември месец, предстои и откриване на новия учебен корпус. Можем да се похвалим с обновена материална база, с обновени общежития от миналата година, до края на другата година ще бъдат ремонтирани още три блока студентски общежития в Студентското градче, с нови спортни бази и нови инициативи, защото университетът не е само място за получаване на образователна квалификация, знания и умения, но тук младите хора се възпитават. След 4,5 или 6 години те ще бъдат хора с професии, които ще поемат своя житейски път. Това ще е поколението, което ще променя България през 21 век, така че както ние ги подготвим и каквото те направят през следващите години - това ще бъде България. В този смисъл нашата задача е много важна. Ние обучаваме студенти във всички професионални направления във всички сфери на социално-икономическия живот и това ни дава едно много голямо предимство. Знаете, че сме изследователски университет. Студентите могат да очакват отворени много врати за пътувания в чужбина и в почти целия свят. Наш стратегически партньор е Германия. Имаме над 10 договора. Над 150 студенти - преподаватели завършват обучителните си курсове през летния семестър в Германия и ги чакаме да се приберат през следващата седмица.

Бихте ли дали повече информация за новата зала на Медицински факултет, чието изграждане започва сега?

Това ще бъдат две зали в бившия физкултурен салон в сградата на Морфологичен блок. Физкултурният салон не се използва повече от 10 години и е в недобро състояние. Интересът към факултета е огромен през последните години. Успяваме да запълним държавната поръчка 100%, има много голям интерес към платено обучение. Специално към Медицински факултет адмирации към ръководството, че със същата материална база, с която разполагат от години увеличиха значително броя на студентите в редица специалности. Двете лекционни зали ще са предназначени за 280 човека, в зависимост от нуждите на учебния процес. Те трябва да бъдат готови до 6 месеца. Инвестицията е за близо 1 милион лева. Средствата са на Тракийски университет - за капиталови разходи за поддържане и обновяване на материалната база.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.

Ден на Независимостта


Маркери година | университет | академична | откриваме | новата академична година | 11 септември | първокурсниците

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори