Радостин Танев, ГЕРБ: Мярката 60/40 е насочена по-скоро към работниците и тяхното запазване

Голяма част от бизнеса не можеше да си намери специалисти и се грижеше за своите работници със „зъби и нокти“, за да запази качествените. Сега е моментът да го направи отново, категоричен е старозагорският народен представител от ПП ГЕРБ.

 07.04.2020 15:49
Радостин Танев, ГЕРБ: Мярката 60/40 е насочена по-скоро към работниците и тяхното запазване

Господин Танев, кои са по-важните акценти от вчерашното заседание в НС?

Подкрепено бе предложението на ПП ГЕРБ за 0 лева трудово възнаграждение за народни представители, министри и политическите им кабинети, председатели на държавни и изпълнителни агенции за срока на извънредното положение. Всички средства от икономиите ще се превеждат по смета на МЗ за борба с COVID-19. Това, което направихме, е че ние ще даряваме изцяло заплатите на народни представители за сметката на Министерството на здравеопазването. Ще получаваме 0 лева по време на извънредното положение. Съобразихме се с исканията на бизнеса и приехме предложение, което предвижда промяна в механизма на системата 60/40. Сега държавата освен 60% ще заплати и осигуровките, които се дължат от страна на работодателите. Парите ща са от Фонд „Безработица“. Това значително подобрява мярката и така повече работодатели ще могат да се възползват от нея.

Според вас, ще бъде ли наистина полезна тази мярка, тъй като има и негативни прогнози?

За мен ще бъде достатъчно работеща за тези, които искат да помогнат на бизнеса си и на хората и се опитват да успеят да издържат следващите няколко месеца, така че да може след това да тръгнат с нови сили. Мярката е насочена по-скоро към работниците и тяхното запазване, отколкото към работодателите. Знаете, че един от основните проблеми е работната ръка, не само сега, но и преди пандемията. Голяма част от бизнеса не можеше да си намери специалисти и се грижеше за своите работници със „зъби и нокти“, за да запази качествените. Сега е моментът да го направи отново.

Кои са другите мерки в помощ на бизнеса и хората?

Освен тези 700 млн. лв, с които държавата увеличи акционерния капитал на ББР, на бюджетна комисия бяха приети още 700 млн. лева като гаранция за кредитите, които ББР ще дава. Така помощта за бизнеса през банката става 1,4 млрд. лв.

В рамките на три поредни месеца лицата в неплатен отпуск или самоосигуряващи се ще могат да получават безлихвен кредит до 1500 лв. месечно, като срокът на гратисния период за погасяване ще бъде до 5 години, а срокът за погасяване – 10 години. Ще има възможност и за безлихвен кредит за малките предприятия до 100 000 лв. Отново с гратисен период от 3 до 5 години и срок за погасяване 10 години. За срока на извънредното положение хората, които са на борсата и получават обезщетение, ще могат да работят по трудови договори при селскостопанствите производители при облекчен режим и то без да губят своите обезщетения от фонд „Безработица“. Предвижда се и редуциране на глобите, с изключение на тези за нарушаване на карантинен режим. За всички останали нарушения, като разходка в парка, например - 300 лв глоба, при повторно нарушение -1000 лв. Приеха се и текстове, според които всички държавни органи и общини ще могат да редуцират или направо да освободят от наем и такси своите наематели за срока на извънредното положение.

В Стара Загора политическите партии в местния парламент се обединиха около това да се освободят от такси до края на извънредното положение яслите и детските градини, както и да са безплатни Детска кухня, Домашен социален патронаж и Диетичен стол. Вчера попитах и вашия колега от левицата Георги Гьоков как гледа на тези предложения. Вие какво мислите?

Всяка една мярка, която е насочена към хората в такава ситуация е полезна, защото по този начин се разбира, че отговорността за справяне с пандемията не е само на държавата, на Правителство и на Парламента, а става ясно, че там, където има отговорни кметове и хора, които наистина мислят за съгражданите си, искат да помогнат. В крайна сметка, възможностите на общините не са такива, каквито ни се иска да бъдат, но се вижда, че се взимат адекватни мерки.

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери лева | години | хората | ГЕРБ | бизнес | мярка | бизнеса | държавата | вижда | положение | извънредното | Радостин Танев | насочена

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори