Радост Овагимян, психолог: Формулата, която ще помогне на всички да се справим в тази ситуация е правилното общуване

Това, че си създаваме филми на ужасите в главата, не означава че те ще се случат с нас, казва още Радост Овагимян.

 20.03.2020 13:18
Радост Овагимян, психолог: Формулата, която ще помогне на всички да се справим в тази ситуация е правилното общуване

Радост Овагимян : Професионални знания и умения в сферата на: консултиране при зависимости; когнитивна психотерапия, памет и когнитивни процеси; стареене и жизнен път; невропсихология; психология на личността; психология на развитието; психодиагностика; емоции и мотивация; сексуално поведение и сексуално насилие; психология на малката и голямата  група; социална психология; групова динамика.


Госпожо Овагимян, как хората да се "спасят" от паниката, когато става дума за ситуация с опасен вирус. Какъв е съветът на психолога?

Съветът е нещо, от което всеки психолог би избягал, тъй  като днес хората нямат нужда от съвети, а от подкрепа, разбиране, отношение и правилна информация как да запазят физическото и психическото си здраве. Паниката е често срещано явление, което се проявява с характерни пристъпи на страх, междупристъпна тревожност. Спасяването от паниката е меко казано невъзможно в създалата се обстановка. Всеки от нас поне веднъж на ден изпитва силен страх и след него си създава автоматични негативни мисли за себе си или за хората, които обича. Всъщност важно е всеки да запомни днес, че мисълта ни не е факт! Това, че си създаваме филми на ужасите в главата не означава, че те ще се случат с нас. Необходимо е да правим често проверка на реалността между нашата негативна нагласа за ситуацията и реалната ситуация, за да можем да вземаме правилните решения. Може би е добре да се знае,че  паниката е защитна реакция на всеки човек, който преживява стресогенно състояние. Тя е част от защитният механизъм  за самосъхранение. Произлиза от завишените нива на нервно напрежение  и страх. Завишва се, когато намаля контрола на човека над ситуацията. Липсата на контрол, кара хората да изпадат в състояния на паника. Всъщност нека не забравяме, че ние избираме как да реагираме и ако успеем да преодоляваме паниката си и да приемаме нещата, които не можем да променим, то при всички случаи нашето здраве ще се запази за дълго време. Защото по този начин ще повлияем благоприятно и на имунитета си. Няма здраве без психично здраве.

Живеем в извънредно положение, препоръчва се социална изолация. Затваряйки се, изолирайки се, това може ли да даде обратен знак върху здравето ни?

Социалната изолация е единственият  за момента доказан метод, който работи превантивно за запазване на здравето на хората.  За обратен знак върху здравето при социалната изолация  можем да говорим най - вече при хора, които имат доказани психични разстройства. В техните случаи може да се наблюдава обостряне на състоянието. В тези случаи необходимо е да се потърси специализирана подкрепа. Има такава, както онлайн, така и по телефона.  За всички останали не е опасна за психичното здраве, ако взимаме правилните мерки, като например: Различни дейности, които могат да ни ангажират вниманието за различен период от време. Хубаво е за всички работещи,учещи и др., които са в изолация да си създадат дневен режим за всеки ден с различни дейности, за да имат цели които да следват, което ще подпогне и тяхното добро психично състояние.

Какъв е правилният модел на поведение в социалните мрежи: да бъдем ли позитивни, с ведри послания?

Позитивизма, оптимизма, ведрите послания винаги са правилен модел за всяка трудна ситуация. Само да не изпадаме в крайности, които да ни отдалечават от реалната обстановка и да забравим или подценим задължителните превантивни мерки, които ще запазят нас и другите около нас.

Можем ли с усмивка да прогоним covid-19 , метафорично казано, разбира се?

Много бих искала да кажа ДА! Всъщност обаче НЕ! Необходимо е да вземем всички мерки, които са задължителни за всеки , да ги спазваме и да бъдем отговорни, както към себе си, така и към другите. Бих призовала хората да имат завишено внимание към всеки, който не спазва указанията за превенция. Да разговарят спокойно с тези хора и да им дадат правилната информация, с която да ги убедят. Формулата, която ще помогне на всички да се справим в тази ситуация е правилното общуване( телефон, онлайн), да не спираме това ще ни запази. Подкрепата и доброто ни отношение един към друг.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери хората | здраве | можем | мерки | обстановка | психология | ситуация | послания | коронавирус | изолация | Овагимян | Радост Овагимян

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори