Лилия Симеонова: Близо 3000 обучени медиатори са вписани в регистъра към Министерството на правосъдието

Представители на Висшия съдебен съвет ще проведат поредица от срещи с адвокатските колегии в страната. Темата е „Промени в Закона за медиацията – новата роля на адвокатурата“. Днес такава среща се проведе в Стара Загора. Сред участниците бе Лилия Симеонова, член на работната група към ВСС, която е изготвила предложението за изменение на Закона за медиацията.

 16.03.2023 13:04
Лилия Симеонова: Близо 3000 обучени медиатори са вписани в регистъра към Министерството на правосъдието

Представители на Висшия съдебен съвет ще проведат поредица от срещи с адвокатските колегии в страната. Темата е „Промени в Закона за медиацията – новата роля на адвокатурата“. Целта на срещите е да бъде обсъден институтът на съдебната медиация и да бъдат дискутирани всички въпроси по създаването на съдебните центрове за медиация, ролята на съдебните медиатори и адвокатите с оглед промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за медиацията. В срещата в Стара Загора, която се проведе днес в залата на Адвокатска колегия, участва Лилия Симеонова, член на работната група към Висшия съдебен съвет, която е изготвила предложението за изменение на Закона за медиацията. В момента тя работи и по Наредбата, касаеща този закон. Преди форума Симеонова отговори на журналистически въпроси по темата:

Госпожо Симеонова, каква е целта на днешната среща в Стара Загора?

Тя е поредица от инициирани работни срещи по повод изясняване на същността на измененията. Тъй като работата по Наредбата е не по-малко важна за правилното въвеждане на правилата за медиация, които са обективирани в Закона за изменение и допълнение на Закона за медиацията. Даваме си сметка, че всъщност обратната връзка с всички заинтересовани страни и общности, които ще работят по прилагането на новите правни положения е много важна. Ето защо се опитваме с поредица от срещи с адвокатските колегии да разясним това. Предвижда се и национална конференция. Идеята е да се събере най-широка представа за проблемните моменти, които очакват от нас да довършим прецизирането на уредбата по прилагането на този алтернативен способ за решаване на спорове, за да бъде той ефективен.

Какви са новите моменти в Закона за медиацията?

Въвежда се, например, едно ново положение в отделна глава в Закона за медиация  "Медиация по висящи съдебни дела". При нея, при определен вид дело съдът има задължението да препрати страните по някои дела без преценка. В първа среща идеята е страните да разберат каква точно е същността на тази процедура. Така че в крайна сметка този способ да се припознае в по-голяма част от обществото като възможност за разрешаване на спора. При друга част от делата съдът по преценка ще препраща към задължително явяване в такава среща, предвид естеството на казуса, по който е сезиран. Възникват впоследствие много нови положения, като последици от тези задължения, те са свързани със статута на съдебните центрове, подбора на медиаторите, обучението на медиаторите към тези съдебни центрове, не по-малко важен е въпросът за статута на центовете, където ще се провежда медиация извън съдебната фаза при съответния спор. Това е не по-малко важен въпрос, по който продължава своята дейност работна група към Министерството на правосъдието. Тя изработва стандартизиране на статута и работа на тези центрове. Хубавото на тази процедура, че предмет на нея може да е не само правен спор.

Какъв е процентът на висящите дела и ще се постигне ли разтоварване на съдебната система чрез медиацията?

Статистиката към момента по така предвидените от правен характер дела за препращане очакваме да бъде предоставена във Висшия съдебен съвет в хода на работа по изготвяне на Наредбата, за да може да се прецени колко медиатори са необходими. Като естествена последица очакваме разтоварването, това далеч не е единственият положителен аргумент в подкрепа на ефективността на тази процедура, но е един от тях. Очакваме разтоварване, защото страните се надяваме, че опознавайки същността на този способ за решаване на спорове, прилагайки го, ще разтоварят съдебната система от голям брой дела. Повечето от тях, може би ще бъдат по-малозначителни, но те натоварват допълнително работата на съда и така съдът ще може да се концентрира и да положи необходимото време и усилия за разрешаване на тежките спорове.

Колко центрове за медиация се предвижда да бъдат разкрити в страната?

Центровете за медиация ще бъдат 28 на брой, колкото са окръжните съдилища. Подборът на медиаторите е тема, която е предмет на работа на групата при изработване на Наредбата. Очакваме обратна връзка и предложения, да се запознаем с мнението на адвокатите по този въпрос. При гласуване на законопроекта на второ четене в пленарна зала, в последния момент беше прието медиаторите, които да участват в процедура медиация по висящи съдебни спорове да не бъдат с юридическо образование. Има различни аргументи, този въпрос подлежи да се реши.

От юли 2024 година се предвижда изменението на Закона за медиация да влезе в сила. Има достатъчно време, за да се проведат всички срещи с институции , заинтересовани страни, за обратна връзка и предложения, за да можем да създадем възможно най-добрата правна уредба, така че тази процедура да бъде ефективна.

Колко са медиаторите към момента?

В България, в момента в регистъра по медиация към Министерството на правосъдието са вписани близо три хиляди обучени медиатори.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | закона | медиация | Висш съдебен съвет | Адвокатска колегия

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори