Старозагорецът Георги Заяков на първа линия в борбата с COVID в болница в Турция

Заралията разказва за всекидневната си борба с COVID19 и ситуацията в Турция

 23.04.2020 16:43
Старозагорецът Георги Заяков на първа линия в борбата с COVID в болница в Турция

д-р Заяков, вие сте млад анестезиолог и сте на първа линия в борбата с COVID-19 в болница в Турция. Разкажете ни за мерките при нашите съседи, които са взети в защита на населението?

- Здравейте на всички приятели и заралии. Мерките, които се предприеха от самото начало, вече имат резултат и ефективност, въпреки че ситуацията не бе приета на сериозно. Тук в Турция, шансът беше, че първият случай на COVID-19 официално се появи малко по-късно отколкото при другите държави по света. Така имахме време да се подготвим и реагираме за очертаващата се ситуация. Мерките, които наложи правителството, за сега се изпълняват стриктно от гражданите, носенето на маски е задължително, има наложена социална дистанция, в банките и супермаркетите може да се влиза само с маски и ръкавици, които държавата предоставя безплатно на своите граждани. Наложиха през свободните дни, включително и празничните, забрана за излизане на улицата. Това, между другото, много повлия върху разпространяването на заразата в положителен аспект. Всички граждани приеха тази ситуация много сериозно. Ходенето на джамии също бе ограничено, всички ходжи умоляват гражданите да си изпълняват религиозните нужди по домовете си. За страна, която е силно вярваща си е доста голяма жертва.

В Турция, болниците имат ли готовност да се борят със заболяването?

- Както споменах в началото, нямахме много добра подготовка, имахме и много липси, но министъра на здравеопазването, заедно с правителството предоставиха и намериха абсолютно всякаква медицинска апаратура и препарати за борбата със заболяването. За пример, болницата, в която работя в момента, мога да кажа, че напълно и ефективно се борим с COVID-19.

Болница Ковид 19

Медиците имате ли осигурени всички предпазни средства?

- Специално за реанимацията и операционните ще отговоря. Когато приемем от някое отделение или от бърза помощ пациент, всички се подготвяме и стриктно спазваме протокола за приемане на болен с диагноза COVID-19. Най-малката грешка може да коства на здравният персонал и следователно на други пациенти в отделението да се заразят. Много е важно самата реанимация да има изолационни легла. Правим брифинг с колеги по цял свят веднъж седмично и мога да кажа, че оборудването ни е на доста високо ниво. Предоставят ни се N95 маски на дежурство по 3 бр., при всеки нов приет болен, нов екип предпазен шлем и комбинизон, което така и трябва да бъде.

Каква е заболеваемостта и как третирате пациентите?

- За момента заболеваемостта продължава да расте за съжаление. Вижте, това е мутирал вирус, на който все още не сме изучили напълно анатомията, затова все още е трудно да овладеем пандемията. Много голяма роля играе имунната система и за сега това ни е най-силното оръжие срещу вируса. Затова се хранете пълноценно и здравословно, избягвайте газирани напитки и помислете така: "Както се отнесете с тялото си, то така ще ви отвърне". Има и друг проблем, хората в напреднала възраст и хората с придружаващи заболявания са много по-уязвими в тази ситуация. Затова и съвета ми е: Моля, останете си вкъщи. По този начин имате много по-малка вероятност да ходите по здравни институции, което за някои хора може да бъде фатално. Ако говорим за третирането в интензивните отделения на пациенти с COVID-19, тук положението е съвсем различно. За съжаление, пациентите в реанимация са в по-голямата си част с дихателна недостатъчност и вторични заболявания и в повечето случеи се налага да бъдат интубирани и вързани към механични вентилатори. Тук вече процентът на успеваемост и изписване на пациента доста намалява. Започваме агресивна терапия: антивирални + антибактериални + антиагрегатни лекарства, с която поддържаме пациентите. Понякога се налага да ги преспиваме, но пак казвам, всичко зависи от имунната система на пациента и дали нашата терапия ще даде резултат. Естествено, имаме и хубави новини, нека бъдем положителни, много от пациентите ни дават отговор на терапията. Въпреки всичко, имаме надежда.

В България се говори изключително от една страна за умората на медицинският персонал, от друга за голямата заболеваемост сред медиците. Вие, на какво мнение сте и имате ли подобни страхове?

- Напълно разбирам медицинските работници, повярвайте ми, не ни е лесно. Справянето с тази кризисна ситуация може да стане само тогава, когато се работи взаимно. Всеки един санитар е толкова важен, колкото една сестра и колкото един доктор. Това е екипна работа. В България може би, поради липсата на кадри, медицинският персонал е с по-тежки смени, но мога да ги посъветвам само едно: Дръжте се и си повтаряйте, един ден всичко това ще отмине и съм горд, че съм бил част от това, за да мога да помогна дори и на един човек!

д-р Заяков

Върлува мнение, че много хора са изкарали заболяването без да разберат?

Абсолютно съм склонен да вярвам, че това е възможно. Много хора са го изкарали според мен, асимптоматично и дори е възможно имунната им система да е образувала имуноглобулини срещу заболяването, което би било прекрасно. Но има вероятност това да не е достатъчно за превенция от повторно заболяване. За сега, това все още не е доказано.

Какво бихте посъветвали нашите читатели и ваши съграждани?

Първо искам да изкажа голямата си носталгия към Стара Загора. Там винаги ми е било сърцето. Искам да ви посъветвам, останете си вкъщи, ако се наложи да излизате навън, спазвайте социална дистанция (1.5 м. мин). Повярвайте ми, реанимацията изобщо не е приятно място. Ако имате възможност бъдете на чист въздух и си почивайте, защото след като свърши този хаос, ни чака много работа. Друго много важно е да не изпадате в паника и да не предизвиквате такава сред близките си. Естествено, че е редно да сте притеснени от тази пандемия, но мислете позитивно. Рано или късно всичко ще се оправи. Поздравявам всички заралии с най-топли чувства. Дръжте се и не забравяйте, че след всеки един хаос настъпва нова ера!

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Турция | имат | имате | заболяването | Така | заболеваемостта | пациентите | нашите | доста | covid

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори