Старозагорският омбудсман Иванка Сотирова: Гражданите имат нужда да бъдат чути

За времето от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2023 г. в Регистъра по чл. 14, ал 4 от Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Стара Загора, са заведени общо 386 бр. сигнали, жалби и питания от граждани. От тях 175 са през първото полугодие на 2023 г. и 211 за периода юли – декември 2023 г, сочат данните от отчета на обществения посредник за 2023 г.

 25.01.2024 12:10
Старозагорският омбудсман Иванка Сотирова: Гражданите имат нужда да бъдат чути

Госпожо Сотирова, Общинският съвет в Стара Загора прие преди минути отчета на дейността на обществения посредник за изминалата година. Какви са изводите от него?

Разнородни са оплакванията, които са стигнали до нас през 2023 г. Истината е, че гражданите имат нужда да бъдат чути. Ако не минават въпросите покрай обществения посредник, може би работата на общинските съветници би била още по-натоварваща. Разглеждам дейността на омбудсмана от няколко посоки. За да бъдеш на тази позиция, трябва да имаш много човешко отношение, да бъдеш търпелив и да приемаш всички видове оплаквания. Много от въпросите, които стигат, ги решавам "пътьом". Има обаче, казуси, които трябва да приключат с разумни решения, взети по административен път и от уторизирани лица. Когато има реакция от намесата на институцията, случаите приключват и не се стига до по-сложни ситуации. Има и такива казуси, които не са в правомощията на обществения посредник, независимо, че сме разпознаваеми заедно с правния сътрудник г-н Георги Туртуриков. Търсят ни от цялата област и извън нея хора, които се обаждат за съвет, за съгласуване на някои действия, което е хубаво. Но има въпроси, които не са от нашата компетентост и трябва да стигнат до националния омбудсман, например. Г-жа Диана Ковачева е реагирала винаги адекватно и много от въпросите се решават в хода на разговорите.

Има 21 въпроса, които в отчета съм написала, че предстои да бъдат решени. Някои от тях за мен са много тревожни. Например, въпроси, които касаят посещаемостта на децата в училище. Един такъв казус въртим от няколко месеца, а той върви от години. Тук критикувам механизмите за въвеждане на децата в училище, Прокуратурата, Социално подпомагане. Става дума за въпрос на действия и вземане на решение, тъй като това ощетява едно дете - то да бъде социализирано, да бъде адекватно обучено и т. н. тук трябва да се намесят институциите. Има друга категория от проблеми, които касаят психичните заболявания на хората, но е нужна законодателна промяна. Една трета категория от въпросите е свързана с легализиране на дипломите на завършилите в чужбина в системата на здравеопазването. Лице, които е завършило в щатски университет специалност "Медицина", работило е повече от 15 години там като действащ лекар, връща се тук по лични мотиви. От септември не можем да разрешим въпроса, въпреки непрекъснатата комуникация. Занимала съм и комисиите по здравеопазване и образование в НС. Трябва да се преразгледат не толкова наредбите, колкото да се вземе предвид адекватността на вземащите решение. Все някой трябва да вземе решение, стига да има мотивация. Тук има човешки фактор, който не бива да се измества, макар че всичко трябва да почива на законовите основания.

Зачестиха ли жалбите свързани с битови проблеми като по-високи сметки за вода, за ремонтните дейности в града?

В началото имаше много оплаквания за ВиК ремонтите, сега вече няма, тъй като хората се поуспокоиха и реагират по-адекватно, виждайки резултатите. Търсят ни за сметките, които трябва да плащат всички живущи в жилищните сгради и начисленията, които се пишат всеки месец. Гражданите настояват на общите водомери уравняванията на начисленията да се случват веднъж в края на годината, а не периодично и да има винаги представител на домоуправителите, тъй като хората проявяват недоверие. Имаше проблеми с електронните рецепти, с електронните медицински бележки. Немалко са проблемите с подрастващите.

Имали ли сте сигнали за качеството на храната в образователните заведения? Току-що общинските съветници приеха предложението за създаване на Временна комисия за анализ и създаване на дългосрочна стратегия за повишаване на стандартите за хранене в детските и учебни заведения на територията на Община Стара Загора.

В Стара Загора имаме добрата организация на храненето в детските заведения, защото се готви на място. Доколкото разбирам идеята на комисията е, тя е свързана по-скоро с храненено на по-големите деца. Днешните поколения се хранят от близките в района на училищата търговски обекти, което не е здравословно. Въпреки че е организирано столовото хранене в училищата, смятам, че там трябва да се промени номенклатурата на рецептурниците, тъй като е доста остаряла и съответно финансирането. Не може за един купон на цена от 2.40 лв да се предлага качествена храна. В този смисъл има какво да се желае в тази посока. Има оплаквания за родителски тормоз в семействата,  когато са разделени семействата и децата се прехвърлят от един на друг родител, това са постоянно присъстващи случаи. 

Въпросите, които касаят родителските права, не подлежат ли на решаване по съдебен път?

Да, но има и такива, които пристигат при нас.

Как изглежда в цифри 2023 година, ако се позовем на отчета?

За времето от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2023 г. в Регистъра по чл. 14, ал 4 от Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Стара Загора, са заведени общо 386 бр. сигнали, жалби и питания от граждани. От тях 175 са през първото полугодие на 2023 г. и 211 за периода юли – декември 2023 г.

Целите през настоящата година остават същите – защита и допълнителна възможност за упражняване правата на гражданите, удовлетворяване на законните им интереси, съхраняване на техните свободи. Приоритети – открит диалог и лесна комуникация с администрацията, с оглед улесняване обслужването и подобряване качеството на административните услуги. Непрекъснато подпомагане и поощряване на младите хора.

С обществения посредник Иванка Сотирова разговаря Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери трябва | дейността | отчет | Иванка Сотирова | старозагорският омбудсман | Гражданите имат нужда да бъдат чути | разнородни са оплакванията

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори