Мимо Гарсия: Петицията против маските на открито среща подкрепа от всички групи

"Реших да създам петицията, защото разделението в обществото е достигнало критично ниво. Подобна мярка (маски на открито) единствено ще доведе до повече напрежение, а и - дано не се окажа пророк - насилие", заявява в интервю за stz24.com Мимо Гарсия.

 21.10.2020 15:29
Мимо Гарсия: Петицията против маските на открито среща подкрепа от всички групи

Мимо Гарсия е роден на 16 февруари 1998 г. в София, България в семейството на Виктория и Стоян Груеви. Негови баби са юристът от Българска търговско-промишлена палата Славка Лесидренска и сценаристката Поли Груева-Миджинова. Неговата прабаба Ангелина Радуилска е била изключително добър и уважаван лекар. Рожденото му име е Димитър Груев, но добавя „Мимо Гарсия“ като псевдоним. Официално, чрез съдебно решение, името му вече не е само псевдоним, е Мимо Гарсия. Реализира редица проекти, автор е на филм, той е блогър и ТВ коментатор и още, и още....През 2015 година получава награда от КТ "Подкрепа", с която е отличен в конкурс "На учителя с любов". Сега е студент по журналистика и автор на Петиция против маските на открито.

Защо решихте да създадете Петиция против маските на открито?

Реших да създам петицията, защото разделението в обществото е достигнало критично ниво. Подобна мярка (маски на открито) единствено ще доведе до повече напрежение, а и - дано не се окажа пророк - насилие. Имаме условно три групи: 

1/ Хора, които са в тотална паника. Следя най-известния майчински форум. Препоръчвам на всички граждани да го прегледат. Там има хора, които описват, че носят по две маски наведнъж. Други пък, имащи шанс да работят от къщи, призовават за повторно затваряне по домовете. По техни думи нагодяват ежедневието си към COVID-19. За тях всичко като мярка е прекалено малко. Това, разбира се, е нормална позиция, тъй като знаем още от деца - “на страха очите са големи”...

Във връзка с първата група е и следното: през април с психоложката Галинка Чавдарова създадохме подкаст, в който безплатно тя отговаряше на въпроси на слушатели. Четете внимателно: едва месец след обявяването на извънредното положение имаше хора, изпаднали в депресии и вече употребяващи медикаменти за успокоение. Няма как да очакваме, че тази част от обществото ще намери общ език с втората група - тази на вярващата в конспирации. 

Аз съм студент по журналистика. Във Факултета непрекъснато обсъждаме фалшивите новини, социалните мрежи и манипулирането на масите. Евентуалната намеса в президентските избори в Америка през 2016 г. е детска игра пред това, което се случи сега. Оказа се, че Фейсбук, Туитър и останалите играчи в тази печеливша ниша не са подготвени за онези, които желаят да посеят смут... Стоящите зад ФБ групите, призоваващи за бойкот над всички мерки, не са безобидни. Те не само отричат вируса, но и прокарват конспиративни теории - 5G, чипиране, нов световен ред, които после употребяват в своя лична полза, даже и политически. Има разлика между това лицето x да напише: “Няма да нося маска!” и това лицето y да разясни как ще умираме поетапно след ваксина.

Първият може да бъде възприет за бунтар, но вторият залага “бомби”, които ще избухнат по време на избори.

Трябва да се замислим и защо определени партии и политици спекулират с Ковид темата. Какво очакват в замяна?! Гласове, естествено. Но вместо да имат издържана програма - те задоволяват масата с: “Не на мерките!”. Липсата на реална политическа идея лъсва за онези, които не сме субективни, ала как да очакваме да прогледнат онези “слепци”, които считат, че норвежци отвличат деца?!

Всичко това се получава, защото българите нямаме инстинкт да проверяваме фактите. Лековерни сме. Във втори курс във Факултета наш преподавател ни даде за задача да трансформираме един текст в подходящ бланк за новини. Само аз направих проверка и със запазената фраза на Петко Бочаров - “Да, ама не”, обясних, че това текст е медийна измислица.

В конкретната ситуация става въпрос за млади, интелигентни студенти-журналисти, които попадат в капана, а как да очакваме обикновените и не учили това да се пазят от лъжите?!

Ако се върнем към групите-противници на Ковид ще забележите, че там се публикуват статии от странни сайтове, които пускат сензационни заглавия. Някои твърдят, че тези сайтове печелят от кликове. Не мисля така. Масово хората четат само заглавието в групата, възпламеняват се и пишат коментар-ругатня. Лошо е, че WhoIs информацията за домейните не е достоверна. Всеки може да напише, че домейнът му е собственост на Тина Търнър.  Единствено при .bg има верефикация чрез лична карта.

Друго неприятно е, че много малко профили във Фейсбук са потвърдени. Не знаем кой кой е и с каква цел се представя за друг. Опасно е не само при пандемия, а и при търговия, педофилия. За обществото ни най-неприятно е масовата липсия на емпатия. Вчера в една от групите-противници написах, че се надявам да не се подиграват на уплашените от вируса. Някои ме нарекоха опорка. Те към мен реагират така, а какво остава към онези, които се дезинфикцират до прежулване?!

Трета група сме по средата - вярваме, че има вирус, но и осъзнаваме, че не е чак толкова драматично. Разбираме, че фармацията, правителствата прекаляват и искаме границата да не бъде нарушена. Отделно е важно да следим дали и хора без тежки симптоми се вкарват в болница заради увеличената пътека. Също знаем на определени места не се спазва дистанция, пък няма пламване...Като цяло - трябва да се срещнем по пътя тези три групи и да комуникираме, но без омраза. Петицията ми е основно затова да не се приемат ненужни мерки, които угаждат на едни, но провокират други.

 

Петицията се разпространява от вчера, какви са наблюденията Ви, среща ли подкрепа?


Петицията среща подкрепа от представители на всички групи. Дори и уплашените разбират колко е абсурдно да се носи маска, когато няма никой около теб. Отделно много хора като мен имат проблеми с дишането и това е буквално обричане на постоянно задушаване. Нека не забравяме, че маските трябва да се сменят често. Кой го прави? Почти никой. Лекари признават, че те стават даже опасни за здравето, когато се овлажнят от дъха ни.


Не е ли трудна мисията Ви - един млад, интелигентен човек, наследник на уважаван лекар да тръгне срещу държавата?


Аз мисля, че държавата - това сме всички ние. Не използвам клишето “Обичам страната си, ненавиждам държавата”. Ние имаме право на мнение. И аз изразявам моето за маските на открито, което считам, че се споделя от мнозинството. Но не се страхувам и да съм малцинство.  На министъра не му е лесно да лавира между групите. Уплашените са много активни, пишат, изискват нови ограничения. Ами време е проф. д-р Ангелов да чуе и здравомислещите. Всеки глас трябва да бъде чут. Критиката е услуга, а не мръсен номер.

 

Предлагате да се създаде Медиационен център, с какво ще бъде полезен този център и очаквате ли това предложение да срещне подкрепа?


Медиационен център е категорично необходим, дори сме закъсняли със създаването му. Сплотяването на населението няма да мине през затягане или разхлабване на мерките. Винаги ще има недоволни, които ще изпитват нуждата за бунт, независимо на площада или в интернет мрежата.

Медиационният център трябва да бъде натоварен със задачата да проведе така очакваната обществена дискусия, която липсва още от март. В тези дебати е редно да бъдат поканени представители на двете полюсни групи. Всички електронни медии, онлайн издания, социални мрежи е важно да бъдат използвани за популяризирането на формата. Тогава и само тогава едни срещу други ще се изправят типажи Мутафчийски и Мангъров, които вместо нападателна реторика ще аргументират разсъжденията си прецизно. Работата на безпристрастните медиатори ще бъде да се грижат добрият тон да не бъде нарушен, ала и едновременно с това да служат като fact check-ъри. Най-същественото е не лекари и официални лица да са по студийните диванчета, а редовите хора от народа.

Извън уютът на интернет и анонимността на площадната тълпа те ще се покажат кои са и как ще реагират, например, при уличаване в лъжа.

И да, враждуващите ще се срещнат, но вместо подминаване ще има ръкуване... тоест, имам предвид лакът в лакът, де. Когато видиш лице в лице другия, обмениш приказка с него за друго отвъд Ковид, харесаш нещичко в душата му, няма вече да си така решителен да го съдиш, камо ли да го мразиш!

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери център | трябва | групи | Така | хора | Няма | тези | групите | онези | маските | Мимо Гарсия

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

#1 Виктория Груева 21.10.2020 19:10

Чудесна аргументация. Подкрепям!


Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори