адвокат Елена Нонева: Очакваме пандемията да отмине, за да си вършим служебните задължения

На 16 април отбелязваме Деня на българската конституция. Това е и професионален празник на юристите в България.

 16.04.2020 14:09
адвокат Елена Нонева: Очакваме пандемията да отмине, за да си вършим служебните задължения

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава.

Госпожо Нонева, честваме Деня на българската конституция и професионалния празник на юристите. Вие сте член на Централния съвет на Съюза на юристите в България, с какви чувства посрещате празника?

Настроението, с което посрещаме празника е положително и приятно, какъвто е и самият ден днес - слънчев 16 април. Въпреки пандемията, в която се намираме, ще говоря както в личен план, така и от името на колегите, с които поддържам връзка, ние сме в добро здраве и бодър дух и очакваме, както всеки един човек по света, това изпитание да отмине, за да може да се върнем към служебните ни задължения, които са прекъснати. В момента ние не работим заради ситуацията с извънредното положение в страната и наложените мерки срещу разпространението на COVID-19.

Какви са точно затрудненията Ви?

Изпитваме наистина затруднения. Нашата дейност е прекъсната, тъй като съдът не работи. Знаете, че служебните ни задължения са свързани основно с него и не само с явяване по дела в съдебните зали, но и със справки, с деловодна дейност, която не може да се изпълнява предвид факта, че са спрени срокове, чакаме решения, които не са излезли. Имаме срокове, в които трябва да обжалваме решения. Функциите, които изпълнявява съдът в момента са свързани най-вече с мерките за задържане или по Закона за домашното насилие. Гледат се и бързи производства, но това не са масовите дела, по които се явяваме и затова е затруднена нашата дейност.

Въпреки трудностите, какво бихте искали да пожелаете на празнуващите?

Искам да пожелая на колегите първо да бъдат здрави, да продължават и занапред така с разум и мъдрост да упражняват професията, която са избрали, да отстояват и прилагат правилно законите, независимо от сферата, в която работят, и да не забравят, че единият от основните стълбове на държавността във всяка една страна, включително и в нашата, е правото, а то е право тогава, когато получи справедливост!

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери адвокати | Нонева | Ден на българската конституция | служебни задължения

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори