Майка не се грижи за детето си, отива на съд

Момчето било оставено от нея без надзор, родителска грижа и контрол, поради което извършвало противообществени прояви. Детето многократно било установявано от органите на полицията, като извършител на посегателства против собствеността на различни хора, става ясно от материалите по делото.

 14.10.2020 15:21
Майка не се грижи за детето си, отива на съд

Прокуратурата в Казанлък предаде на съд 32-годишна жена, която не се е грижила за 13-годишиния си син в периода септември 2018 - януари 2019 година.


З.А. живеела на семейна начала с приятеля си в гр. Николаево. Родителите се разделили след раждането на сина им. По-късно З.А. заминала за чужбина. През месец май 2018 г., жената изпратила трите си деца, сред които и непълнолетното момче, от Англия за България с автомобил. Тя не се върнала с тях и останала в Англия. Когато се прибрало в Николаево, малолетното 13-годишно момче отишло да живее при роднини, които не полагали грижи за него. Момчето по цял ден обикаляло с приятели и скитало. Майката по никакъв начин не се интересувала от детето си, нито се обаждала по телефона, за да разбере как е, нито изпращала пари за отглеждането му. Момчето било оставено от нея без надзор, родителска грижа и контрол, поради което извършвало противообществени прояви. Детето многократно било установявано от органите на полицията, като извършител на посегателства против собствеността на различни хора, става ясно от материалите по делото.


На 24.01.2019 г., при поредното му бягство и последвало няколкодневно скитане, малолетният бил установен от служител на Жандармерията, около 21.15 часа, сам на жп гарата в Николаево.  

 

Предоставена му е полицейска закрила и е било настанено в Дом за временно настаняване, но поради противообществените прояви се е наложило да бъде преместено във Възпитателно училище - интернат, където е и сега.


От материалите по делото е видно, че 13-годишното момче е било „дете в риск“ по смисъла на допълнителните разпоредби на Закона за закрила на детето, тъй като е останало без грижите и надзора на майка си, вследствие на което е била налице опасност от увреждане на неговото физическо, психическо, интелектуално и социално развитие. За осъществяване на състава на чл. 182, ал. 1 от НК е достатъчно бездействието на родителя, изразено в неполагане на грижи и в неупражняването на надзор. Предстои насрочване и разглеждане на делото от съда. 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Николаево | момче | било | делото | детето | грижи

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори