Министър Демерджиев в Стара Загора: Засилена е оперативната работа във връзка със сигналите за купуване на гласове

"До голяма степен контингентът, който се занимава с това ни е известен и е поставен под наблюдение от много време. Следим рисковите секции, схемите, които се прилагат като цяло не са кой знае колко променени, но винаги при нови избори се добавя по още. Нашата задача е да следим този процес изкъсо и реагираме на всяко нова схема", допълни министърът.

 14.03.2023 11:23
Министър Демерджиев в Стара Загора: Засилена е оперативната работа във връзка със сигналите за купуване на гласове

"Това, което направихме между предходните избори и тези беше да засилим оперативната работа във всяка една от дирекциите във връзка с купуването на гласове. Работим по над 190 оперативни сигнали в момента", каза в Стара Загора служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"До голяма степен контингентът, който се занимава с това ни е известен и е поставен под наблюдение от много време. Следим рисковите секции, схемите, които се прилагат като цяло не са кой знае колко променени, но винаги при нови избори се добавя по още нещо. Нашата задача е да следим този процес изкъсо и реагираме на всяка нова схема", допълни министърът. 

По думите му "оперативната част" от работата на полицията в тази посока е била занемарена, но в момента нивото е много по-високо. 

Да се повишат наказанията към хората, които се занимават с трафик на мигранти и в следващото НС да е да се преработят съответните текстове в Наказателния кодекс, апелира министър Демерджиев.

Близо 190 хиляди са мигрантите на границата на България, които са заловени и не са допуснати да преминат във вътрешността на страната през миналата година, отчете той.

Министърът подчерта, че в Брюксел високо се оценяват резултатите, които България постига в борбата с нелегалните мигранти „Оценява се това, че ние намаляваме хората, които допускаме да преминат през наша територия. За разлика от държави като Италия, които са много по-сериозни като ресурс и възможности. При тях трафикът се увеличава, при нас намалява“, обясни той. „Натискът, на който сме подложени, е безпрецедентен. В пъти повече са желаещите да проникнат на наша територия, но много малка част от тях успяват. И понеже ние ги преследваме и залавяме, това става обществено достояние, създава впечатлението, че има повече мигранти, но няма. Толкова малко България не е пропускала в нито един момент“, каза още министър Иван Демерджиев. Спрямо миналата година, от началото на 2023 г. има 30 на сто увеличение на мигрантския натиск.

Той съобщи, че над 141 млн. евро са отпуснати на България от Европейския съюз по програми в края на м.г. „Сега преговаряме за техническото обезпечаване на 110 километра от границата, които нямат никакво такова. Имаме уверение, че ще получим автомобили и финансиране за нови щатни 1260 бройки, които искаме, както и средства за техническа защита както по земя, така и по въздух“, допълни  той. 

Министърът присъства на годишен отчет на Областната дирекция на МВР в Стара Загора.

Автор: Светла Тенева

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери година | България | повече | министър | мигранти | Иван | обясни | територия | наша | Демерджиев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори