21 порезни рани, 11 разпитани свидетели, няколко експертизи и още доказателства по случая с обезобразеното момиче от Стара Загора

Две са досъдебните производства, свързани с нападението на момичето, уточниха от прокуратурата. Основният мотив за престъплението е ревност. Първото досъдебно производство, според обвинението, касае нанасяне на средна телесна повреда, въпреки първоначалната експертиза. Тя коментира мозъчно сътресение с евентуална загуба на съзнанието, която би следвало да се докаже със свидетелски показание и не е категорична.

 30.07.2023 16:00
21 порезни рани, 11 разпитани свидетели, няколко експертизи и още доказателства по случая с обезобразеното момиче от Стара Загора

Два дни преди 18-годишното момиче да бъде обезобразено, то е получило текстови съобщения от своя приятел чрез интернет приложение. На 24 юни Г.  Г. е изпратил съобщение със съдържание: "Направо те убивам", а на 25 юни - "Ще ти закача главата". На следващия ден влиза в дома на жертвата с маска и макетен нож, нанася й юмручни удари в главата. Свестява се обляна в кръв, вследствие на 21 порезни рани и търси помощ от съседи на етажа. Не открива никого и слиза на долния, където попада на 62-годишна съседка, която подава сигнал в полицията, обявиха днес разследващите. 

Две са досъдебните производства, свързани с нападението на момичето, уточниха от прокуратурата. Основният мотив за престъплението е ревност.

Първото досъдебно производство, според обвинението, касае нанасяне на средна телесна повреда, въпреки първоначалната експертиза. Тя коментира мозъчно сътресение с евентуална загуба на съзнанието, която би следвало да се докаже със свидетелски показание и не е категорична.

"Считаме, че средната телесна повреда се е изразила в мозъчно сътресение, което е било придружено с изпадане в безсъзнание. Тепърва ще се изследват всички допълнителни доказателства, ще се анализират и ще се прецизира правната квалификация на обвинението", увери районният прокурор Таня Димитрова.

Сигналът за обезобразеното момиче е подаден на 26 юни около 23:30 часа в Оперативната дежурна част на ОД на МВР. На място са изпратени служители на Първо Районно управление, организиран е оглед, пострадалата е настанена в "Неврохирургия" в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович".

"Извършителят е задържан за срок до 72 часа на следващия ден. Към момента на ареста е в условията на друго наложено наказание от януари т.г. - пробация за нанасяне на телесна повреда. Има две подобни деяния, а това е третото. Първото е приключило с административно наказание, второто - с пробация. Не са подавани сигнали за нарушаване на пробационната мярка, няма и сигнали от жени за насилие над тях", уточни директорът на ОД на МВР ст. комисар Лазар Христов.

"До момента са извършени голям обем процесуално-следствени действия. Назначени са съдебно-медицински експертизи. Дрехите, обувките, макетното ножче и маската на мъжа са изпратени за експертиза. Иззети са веществени доказателства, изготвени са технически експертизи на телефони, разпитани са 11 свидетели", посочи част от свършеното наблюдаващият прокурор Жанета Недкова.

Изискана е медицинска документация от Спешния център, за да може на база на тази документация и проведено лечение да се назначи допълнителната съдебно-медицинска експертиза. 

Предстои назначаване на петорна съдебно-медицинска експертиза от трима съдебни лекари, неврохирург и естетичен хирург с оглед обезобразяванията по тялото и лицето на момичето. Експертите ще изследват дали загубата на кръв вследствие на тези порезни рани е довела до временна опасност за живота на момичето, което е средна телесна повреда. Тогава обвинението ще бъде прецизирано и е възможно да се преквалифицира в опит за убийство.

Предстои да се изготви психологически портрет на извършителя заради проявената жестокост. Друга комплексна псхихолого-психиатрична експертиза ще даде отговор на въпроса какво е състоянието на момичето след случилото се, налице ли е посттравматичен стрес. 

Във връзка с отправените заплахи чрез текстови съобщения вчера - 29 юли, е започнато второ досъдебно производство. То е за закана за убийство в условията на продължавано престъпление. Пострадалото момиче се е явило в Първо Районно управление.. Разпитан е и бившият приятел на жертвата, който е потвърдил пред разследващите, че тя му е споделяла за личните си проблеми. С Г. Г. 18-годишната ученичка е имала връзка от 4 месеца, а напоследът отношенията им са били обтегнати.

Предприети са действия за задържане на лицето. Той е обявен е за общодържавно издирване. Проверени са 8 адреса на територията на област Стара Загора, извършени са беседи с негови близки и приятели, включително и със защитника му, уточни ст. комисар Лазар Христов. 

"Имахме информация, че лицето се укрива и до сутринта не беше намерено. Около 8 часа наш пост забелязва, че лицето се придвижва с лек автомобил, напуска село Братя Кунчеви, където е неговият постоянен адрес, около 8 и 15 е задържан на входа на Стара Загора", обясни директорът на ОД на МВР.

Очаква се прокуратурата да внесе искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

"Събран е голям обем от доказателства, предстои събирането на още, за да подкрепим обвинителната си теза, свършена е много работа", е оценката на окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. Прокуратурата продължава да поддържа своето мнение, че в конкретния случай се касае за средна телесна повреда", категоричен бе и той.

Разследващият полицай е работил приоритетно и професионално, коментираха още от обвинението. Оттам добавиха още, че наблюдаващият прокурор по първото досъдебно производство е излязъл в отпуск, но е дал указания как да протече разследването й това не  е довело до забавяне на разследването. 

Районният прокурор Таня Димитрова е провела среща в прокуратурата с майката на пострадалото момиче днес, бе съобщено още на брифинга.

"Говорих като прокурор и майка, заявих нашата принципна позиция, която заяви днес и главният прокурор - за нетърпимост и нулева толерантност към прояви на насилие. Наблюдаващите прокурори ще положат максимално усилия за събиране на доказателства за предявяване на обвинение, което съответства на тежестта на престъплението и при реализиране на наказателна отговорност да се наложи справедливо наказание", категорична бе Димитрова. 

 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | случая | Димитрова | прокурор | Таня | Районнния | обезобразеното момиче

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори