Съдия Татяна Гьонева: Разбираме човешката реакция, но нашата работа е да видим какви доказателства има по делото

Съдиите обясниха защо по делото не е взета най-тежката мярка "задържане под стража" на 26-годишния приятел на момичето. Председателят на Окръжния съд Красимир Георгиев заяви, че съдебният акт по делото е законосъобразен и в унисон с искането на прокуратурата.

 31.07.2023 09:25
Съдия Татяна Гьонева: Разбираме човешката реакция, но нашата работа е да видим какви доказателства има по делото

По случая с обезобразеното момиче изявление пред медиите тази сутрин дадоха председателят на Окръжния съд в Стара Загора Красимир Георгиев, председателят на тричленния състав Тоньо Тонев и съдията-докладчик Татяна Гьонева по въззивно частно наказателно дело, проведено на 05.07.2023 г.

Съдиите обясниха защо по делото не е взета най-тежката мярка "задържане под стража" на 26-годишния приятел на момичето. Председателят на Окръжния съд Красимир Георгиев заяви, че съдебният акт по делото  е законосъобразен и в унисон с искането на прокуратурата. 

"Става въпрос за обвиняем, привлечен към наказателна отговорност за причинена средна телесна повреда на 18-годишно момиче. Длъжни сме при причинено телесно увреждане и при искане на вземане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, които сочат не само за съпричастност на обвиняемия към деянието, но и в това доказателствата по делото да установяват наличната квалификация, за която той е привлечен да отговаря по наказателния кодекс.  От заключението на съдебния медик, ние трябваше да установим дали заявеното в заключението покрива някои от нараняванията, които законът е въвел в разпоредбата на чл. 129 , за да се убедим не само, че това лице е нападнало и причинило нараняване на пострадалата, но и че това престъплеине действително е средна телесна повреда, т.е. се преследва по общия ред, т.е може да се вземе и най-тежката мярка. В случая заключението на съдебно-медицинската експертиза установява наранявания, които по отделно, в съвкупност, сочат на временно разстройство на здравето, но не опасно за живота. Колкото и да звучи стряскащо, ние разбираме позицията на обществото, но законодателят го квалифицира като лека телесна повреда, ако и да не е такава в житейския смисъл на думата. За да има средна телесна повреда, следва да има временно разтройство на здравето, но опасно за живота, това не го установихме. Доказателствата по делото не подплатиха повдигнатото обвинение за причинена средна телесна повреда", обясни пред журналисти съдия Гьонева. 

"Тези производства са незабавни, трябваше каквото е събрано като доказателство до момента да вземем решение, нямаме правомощия допълнително за изследваме, да задълбочаваме предмета на експертизата. Това би следвало да се извърши след като продължи разследването", уточни още тя.

"Разбираме чисто човешката реакция, но нашата работа е да видим какви доказателства има по делото и въз основа на него и въз основа на закона можем ли да потвърдим едно такова решение с мярка "задържане под стража" , която е много сериозна мярка", каза още Гьонева. 

"При обсъждане на най-тежката мярка за неотклонение се обсъждат няколко обстоятелства: на първо място материално-правните, има ли налице данни по делото, доказателства, които да обосноват участието на дееца, ние това сме го приели. За да се вземе мярката, законът изисква за престъплението да е предвидено наказание "лишаване от свобода", преди да преценим дали е предвидено такова наказание, трябва да преценим какво е престъплението, което е извършено. Съдебно-медицинската експертиза е категорична - тези наранявания са леки телесни повреди по смисъла на закона, оттам вече следват изводите за частен характер на производство, по което прокуратурата няма право да изисква мярка "задържане под стража", обясни председателят на съдебния състав Таньо Тонев, който бе дългогодишен административен ръководител на Окръжния съд в Стара Загора.

Попитана дали ще подаде оставка съдия Гьонева заяви, че не счита, че трябва да подаде оставка, защото "обича работата си, работя я с желание и със сърце". Тя благодари на всички, които са я подкрепили.  

"Перфектен съдия и човек, не се поддава на внушения, по никакъв начин няма да вземе решение, ако не е вътрешно убедена в  правотата и в законосъобразността на това, което решава. Мога да гарантирам за нея", подчерта съдия Тоньо Тонев. 

Целият състав се притесни като видя снимките на момичето, сподели още съдия  Татяна Гьонева, като допълни, че съдиите не са съдебни медици, за да преценят по снимка имало ли е опасност за житова на постладалата.

Подкрепям протеста, който е организиран в подкрепа на момичето. Съдът не толерира насилието, каза още съдията-докладчик.

Автор: Светла Тенева

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | делото | обезобразеното момиче | съдия Татяна Гьонева | докладчик

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори