Съдът в Стара Загора остави в ареста 26-годишния мъж, задържан по случая с обезобразеното момиче

Срещу мъжа е повдигнато обвинение за закана с убийство на приятелката му. 18-годишното момиче постъпи в болница с 21 порезни рани, счупен нос и обезобразено.

 31.07.2023 16:20
Съдът в Стара Загора остави в ареста 26-годишния мъж, задържан по случая с обезобразеното момиче

Районният съд в Стара Загора наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража"  на 26-годишния Георги Георгиев.

Срещу мъжа е повдигнато обвинение за закана с убийство на приятелката му. 18-годишното момиче постъпи в болница с 21 порезни рани, счупен нос и обезобразено.

Днес, 31 юли 2023 г., Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в Районен съд-Стара Загора за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо мъжа. Той е привлечен като обвиняем за това, че в периода от 24.06.2023 г. до 25.06.2023 г., в гр. Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, се заканил с убийство на 18-годишната Д.М., като това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.  На два пъти той изпратил текстови съобщения за закана с убийство чрез интернет приложение. 

На заседанието по определяне на мярката за неотклонение в зала 2 на Районния съд този следобед не бяха допуснати журналисти.  

Защитата  заяви, че ще обжалва решението. Наблюдаващият прокурор посочи, че е удовлетворен от това, че съдът е уважил искането за най-тежката мярка за неотклонение.

По-късно от съда излязоха с прессъобщение по повод мярката. Според съда е налице обоснованото предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Съдът прие, че престъпното деяние се характеризира с изключителна висока степен на обществена опасност, предвид спецификата, механизма и начина му на извършване. От друга страна, Районен съд – Стара Загора счита, че съществува и реална опасност Г. Г. да се укрие и да извърши друго престъпление, което се извежда и от съвкупната преценка на събраните към момента доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и цялост. Спрямо обвиняемия са налице два влезли в сила съдебни – и двата за престъпление по чл.131, ал.1, т.12 от НК във връзка с определена лека телесна повреда. Това налага извода, че лицето е изградило престъпни навици, които го характеризират като личност с висока степен на обществена опасност.

Определението на съда подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора  в 3-дневен срок. В случай на жалба и/или протест насрочва делото пред въззивния съд на 09.08.2023 г. от 10.00 часа.

Както вече е известно, мъжът е привлечен като обвиняем и по досъдебно производство за  престъпление по чл.129, ал.1 вр. ал.2 от Наказателния кодекс - за това, че на 26.06.2023 г. в гр. Стара Загора е причинил средна телесна повреда на Д.М., на 18 г. По делото са извършени и се извършват множество действия по разследването.

Автор: Светла Тенева

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери обвинение | Районен съд Стара Загора | остави в ареста | 26-годишния Георги Георгиев

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори