Условна присъда за младеж, убил дете при катастрофа

Наказателното производство премина по реда на съкратеното съдебно следствие

 25.10.2019 09:09
Условна присъда за младеж, убил дете при катастрофа

21-годишен мъж получи условна присъда от три години с пет години изпитателен срок за причиняване на смърт по непредпазливост на едно лице и средна телесна повреда на друго лице при пътно транспортно произшествие. С постановената  присъда съдът го лиши от правото да управлява моторно превозно средство за срок от шест години.

Окръжен съд – Стара Загора призна  подсъдимия за виновен в това, че на 15 юли 2018 година на Автомагистрала „Тракия“, при управление на товарен автомобил, е нарушил правила за движение по пътищата, в резултат на което причинил по непредпазливост смъртта на 13-годишно момиче и средна телесна повреда на 41-годишна жена.

Предният капак на автомобила на пострадалата внезапно се вдигнал и ударил предното панорамно стъкло, което се напукало. С помощта на един от спътниците в лекия автомобил, капакът бил затворен и завързан с въже. Водачката решила да изчака пътна помощ на намиращата се в близост бензиностанция, поради което предприела предвижване, управлявайки автомобила с по-ниска скорост и на аварийни светлини. По същото време в същата посока се движел подсъдимият, управлявайки товарен автомобил, тогава с шофьорски стаж около три месеца и половина. Доближавайки лекия автомобил на пострадалата, движещ се значително по-бавно от него, поради отклонение на вниманието от конкретната пътна обстановка, подсъдимият не съобразил и не намалил скоростта си на движение, а решил да го заобиколи отляво. В резултат на тази маневра настъпил удар между двата автомобила и последвалите обръщания, довели до настъпването на смъртта на по-късна дата на малолетната спътничка – дъщеря на водачката на лекия автомобил, и средна телесна повреда на самата нея.

Съдебният състав определи размера на наказанието при превес на смекчаващите вината обстоятелства за подсъдимия – чисто съдебно минало, добри характеристични данни, младата му възраст, трудовата му ангажираност и отговорността, която се е наложило да поеме, по грижите за семейството си. Също така съдът намира, че е налице искрено разкаяние у подсъдимия, породено още в момента на настъпване на пътното произшествие, продължило в досъдебната фаза, изразено и на този етап от делото, поради което счита, че поправителният процес у него е започнал.

Наказателното производство премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното му наказание от 4 години и 6 месеца беше намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства. Пред съда той заяви, че съжалява за стореното.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Стара Загора | автомобил | повреда | загинала | подсъдимия

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори