В Калофер се провежда празник на дантелата

В творческия център в читалището ще има демонстрации и базар на совалкова дантела, една от културно - историческите емблеми на подбалканския град.

 14.08.2021 14:16
В Калофер се провежда празник на дантелата

В Калофер днес и утре се провежда традиционният празник на дантелата. В творческия център в читалището  ще има демонстрации и базар на совалкова дантела, една от  културно - историческите емблеми на подбалканския град.

Програмата на празника включва също множество концерти и изложби, а в атрактивните демонстрации в читалището ще се включат всички, които продължават да съхраняват с въображение и умение това изкуство.

В Калофер е имало специализирано училище от 1910 до 1936 година, а по това време  изработката на дантелите е превърната в индустрия, припомня Антоанета Първанова от читалище „Христо Ботев“: 

„Това е совалкова дантела и е подобие на брюкселската и други западни дантели. Технологията на изработване е една и съща, а това, което я прави уникална, е стилистиката. Моделите, които са  разработени, са характерни и имат свой собствен облик“.

По проекта „Бъдеще за Творчески център на Калоферската дантела“, финансиран от Национален Фонд Култура е създаден сайт, съдържащ богат архив.

Предвидени са също  и видеоуроци, а вече е преиздадено и печатното ръководство за плетене на калоферска дантела.

В момента екипът на центъра работи по съставянето на луксозен каталог, който ще представя 50 знакови модела калоферска дантела с много подробно историческо проучване.

Източник: БНР

Снимка: dariknews.bg

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери център | една | Читалището | демонстрации | Калофер | дантела | совалкова

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори