Емблематични творби на Градската художествена галерия в Стара Загора представят в София

Откриването ще бъде на 10 май - сряда, от 18.00 часа в Съюза на българските художници в столицата – ул. „Шипка" №6, зала 1А. Това е първата от поредица изложби в дългосрочния проект на СБХ, насочен към държавните галерии в страната.

 09.05.2023 19:16
Емблематични творби на Градската художествена галерия в Стара Загора представят в София

Част от колекцията на Градската художествена галерия в Стара Загора ще бъде представена в София в изложбата "Галерии, колекции, творби".  В нея са включени общо 80 платна и е съвместна експозиция с галериите в Пловдив, Сливен и Казанлък.

Откриването ще бъде на 10 май - сряда, от 18.00 часа в Съюза на българските художници в столицата – ул. „Шипка" №6, зала 1А. Това е първата от поредица изложби в дългосрочния проект на СБХ, насочен към държавните галерии в страната. Подборът на високи образци от техните фондове има за цел широкото им популяризиране сред столичната публика, подкрепяйки по-нататъшното им проучване, както и познаването им като важни центрове за културен туризъм в България. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура".

„Колекцията на Художествената галерия под липите е представена с 20 подбрани произведения. Сред тях са едни от най-емблематичните платна, добре познати на старозагорската публика като "Портрет на Христина Морфова" от Иван Мърквичка, "Цар Симеон Велики" на Димитър Гюдженов, "Гергана" на Димитър Казаков и др. Куратор на проекта е Анелия Николаева, а дизайнът на експозицията е на Петър Митев", споделя директорът на ХГ Катя Тинева – Гюрковска.

Главният подход е насочен към представяне на художници, които са пряко свързани със съответния град – родени са или са прекарали живота си в него, а чрез творчеството си имат значимо присъствие в развитието на културния живот в региона, а също и в българското изкуство на ХХ и ХХI век като цяло.

Освен произведенията, в изложбата важна роля има и специално изградената от сценографа Петър Митев нейна архитектура. Четирите галерии са представени в четири обособени части, своеобразно пресъздаващи индивидуалното им духовно пространство. Идеята за живота на музейната картина и движението ѝ от хранилищата до светлината на експозиционните зали е модерно заложена в конструирането на експозицията чрез включването на неочаквани на пръв поглед материали – асоциативно въздействащи в контекста на разговора за художествения предмет и възприемането му като произведение на изкуството.
 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери галерии | Галерия | художници | насочен

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори