Карнавал в Габрово

По традиция шествието започва от Националната Априловска гимназия, през официалната трибуна пред площад „Възраждане“, преминава покрай Лъвов мост и приключва при кръговото движение близо до Консултативна поликлиника. Тази година за разлика от миналата нямаше проливен дъжд.

 18.05.2024 22:07
Карнавал в Габрово

Тазгодишното издание на Габровския карнавал изпълни тази вечер улиците на града с над 70 картини и повече от 25 макета. Те преминаха по маршрута си за близо два часа. 

По традиция шествието започва от Националната Априловска гимназия, през официалната трибуна пред площад „Възраждане“, преминава покрай Лъвов мост и приключва при кръговото движение близо до Консултативна поликлиника. Тази година за разлика от миналата нямаше проливен дъжд.

Карнавалните шествия по време на майските празници на града са наследници на габровската Олелийня през 30-те години на миналия век. Олелийнята е била веселба на открито и е свързана със сгледа на младите булки, омъжени през зимата.

Карнавалното шествие, което премина днес по централните улици, е под мотото "Make Карнавал, Not War". Шествията се организират от Общината, подготовката е няколкомесечна.  Художници, артисти, шивачи и доброволци изработват в карнавалната работилница три-четириметрови макети на политици - български и световни, обществено известни личности, градски зевзеци от миналото на Габрово, а всички фигури са с хумористичен привкус. Днес в 18:00 ч. по габровските улици на платформи преминаха над 70 карнавални картини, в които участваха над 2000 души, а хиляди габровци и гости на града гледаха карнавала.

„Това е целта да има мир и да няма война. Надявам се Габровският карнавал да е един малък пример за това. Смятам, че моят образ се вписва отлично с цялата картина с нашия мирен принцип. Нека всички се веселят и нека Габровският карнавал да го има поне още сто години“, каза кметът на Габрово Таня Христова, която беше в образа на Елена – поводът за Троянската война.

Картините пресъздават сатиричното отношение на Габрово и габровци към родни и чуждестранни политици, геополитически процеси, кризи и куриозни случки.

В Габрово карнавалният 18 май започна с детско шествие „Карнавална уличка на чудесата“ по пешеходната „Радецка“ в града. В шествието участваха стотици деца от местните детски градини, придружени от преподавателите си. Всяка група бе изработила своя собствена картина.

В спортна зала „Орловец“ бе дадено началото на Национален карнавал - ревю на котки, носещ името на Розмари Казасова, създател на проявата. Той има конкурсен характер.

Източник и снимка: БТА

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери града | картина | улици | близо | война | Габрово | карнавал | политици | Шествието | преминаха

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори