Световноизвестният български музикант Иво Папазов - Ибряма получи Почетния знак на президента

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава удостои Петър Горанов, Отец Александър Чъкърък, проф. Диана Петкова и проф. д-р Димитър Димитраков. Почетен знак на президента Румен Радев връчи на инж. Тодор Тошев и на Иво Папазов – Ибряма.

 15.02.2023 17:00
Световноизвестният български музикант Иво Папазов - Ибряма получи Почетния знак на президента

В навечерието на националния празник на България – 3 март за мен е чест и привилегия да връча висши държавни отличия на заслужили българи, които с труда си допринасят за благото на хората в нашата страна и на общностите ни зад граница. С своята работа те издигат и името на България в международен план. С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към изтъкнати дейци в областта на културата, науката, образованието и медицината, които отличи днес на тържествена церемония в Гербовата зала на президентската институция. На церемонията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. С орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава удостои Петър Горанов, Отец Александър Чъкърък, проф. Диана Петкова и проф. д-р Димитър Димитраков. Почетен знак на президента Румен Радев връчи на  инж. Тодор Тошев и на Иво Папазов – Ибряма.

В словото си държавният глава открои широката палитра от области, на които отличените са посветили своя човешки, научен, творчески потенциал и енергия. Той подчерта и че независимо от сферата, в която се развиват и работят, те са обединени от обща цел и посока – напредъка на България. „Вярвам, че вашата ангажираност и отговорност към развитието на страната, към формирането на знаещи, можещи, здрави и духовно богати млади хора ще продължи да ви обединява и да бъде пример“, посочи още президентът.

Петър Горанов бе удостоен от президента за своите големи заслуги в областта на културата. Той има значим принос в областта на качественото обучение по металообработващи машини, техника и дървообработване, както и в развитието на извънкласните форми на обучение по машинно конструиране, фотография, ракетомоделизъм и корабомоделизъм, гражданска защита. Горанов има и над 50-годишна активна народополезна читалищна дейност.

Проф. д-р Димитър Димитраков бе отличен за големите си заслуги за развитието на медицинската наука и на специалността „Нефрология“ в България. Проф. Димитраков въвежда профилираното обучение по вътрешни болести в Медицински университет – Пловдив и основава първата профилирана Клиника по нефрология. Като преподавател води лекции и упражнения по вътрешни болести. Автор е на монография и на множество публикации в български и чуждестранни издания, съавтор и редактор на учебници по вътрешни болести и нефрология.
 
За големите й заслуги в областта на науката с отличието бе удостоен председателят на Съюза на учените в България проф. Диана Петкова. През ноември 2022 г. тя бе отличена с почетния знак на държавна глава. Проф. Петкова има особено значим принос за развитието на областите биохимия и биофизика, а нейните открития дават на медицината механизма за лечение на заболявания като инсулт и инфаркт.

Отец Александър Чъкърък  получи държавното отличие за своите заслуги за опазване на българското културно и историческо наследство. Отец Чъкърък е роден в Одрин, където през 2003 г. започва работа като свещеник в църквата „Свети Георги Победоносец“. Заедно със своя баща обединяват местната българска общност и изтъкнати общественици от Одрин за опазване и реставриране на храма, който е обновен и на 9 май 2004 г. е осветен. Александър Чъкърък работи активно за запазване и укрепване на устоите на българските традиции и вяра и за предаването на идните поколения на българските църкви и гробище в Одрин. С неговото активно съдействие през 2008 г. към църквата „Свети Георги“ в Одрин е открито Българско народно читалище „Просвета“, което е филиал на Народното читалище „Просвета – 1870“ – Свиленград.
 
На церемонията Почетен знак на президента беше връчен на  инж. Тодор Тошев и на Иво Папазов – Ибряма.
 
Отличието на инж. Тошев е за неговата активна преподавателска дейност в областта трансфер на технологии и лицензионно дело, за големите му заслуги за развитие на патентното дело, икономиката и върховите технологии, както и за формирането на успешна политика на иновации и внедряване опита на водещите световни икономики в България. Той е директор на дирекция „Патенти, лицензии и промишлено коопериране” от 1972 г., а от 1985 г. става първи заместник генерален директор на Института за изобретения и рационализации. В своя професионален път Тодор Тошев предлага и организира закупуването на над 400 броя патенти и лицензи за най-добрите чуждестранни технологии и конструктивни решения, внедрени в множество области у нас. Повече от 20 години чете лекции по „Трансфер на технологии и лицензионно дело” в УНСС и Технически университет – София.

Световноизвестният български музикант Иво Папазов - Ибряма, който придобива международна популярност с виртуозността, с която превръща сватбарската музика в джаз-феномен, беше отличен от Румен Радев за значимия му принос към българската култура и за разпространението в цял свят на богатите културни традиции на България, както и по повод 70-годишнината от неговото рождение.

От името на отличените Петър Горанов изказа благодарност за оказаната чест.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери България | технологии | Горанов | глава | Одрин | областта | развитието | заслуги | Тошев | Чъкърък

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори