В Стара Загора: "Уикенд празници под липите" събраха малки и големи творци

В двудневната инициатива, организирана от Община Стара Загора с участието на членовете на представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора, читалище "Христо Танев", детски школи по рисуване и гости занаятчии, малки и големи успяха да се насладят на изкуството, да порисуват в зелена и непренудена обстановка, а някои да зарадват с красив подарък любим човек.

 13.06.2021 14:08
В Стара Загора: "Уикенд празници под липите" събраха малки и големи творци

Може ли една алея да бъде толкова пъстра? Ако сте имали път през парк "Пети октомври" в Стара Загора през вчерашния ден и днес, отговорът няма да ви затрудни.

Красиви изделия от дърво, вълна и други материали, очарователни картини, детски рисунки бяха разположени на кестеновата алея в градската градина. Цялата тази феерия от цветове бе част от "Уикенд празници под липите" с "Алея на художниците", арт-базар и рисуване под небето.

В двудневната инициатива, организирана от Община Стара Загора с участието на членовете на представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора, читалище "Христо Танев", детски школи по рисуване и гости занаятчии, малки и големи успяха да се насладят на изкуството, да порисуват в зелена и непринудена обстановка, а някои да зарадват с красив подарък любим човек. 

Сред най-запалените художници в обедните часове днес бяха 6-годишният Ники и неговата сестричка Катерина, която е само на 3, но се справя изключително добре с моливчето. Батко й е нарисувал небето и част от планината, а върху листа на Дари, която е на 7 скоро също ще се появи планина. Оказва се, че горската тема е една от любимите за малките творци.

Тук, на открито, вече втори ден децата могат да рисуват, да изработват изделия от вълна и от други материали. От Даниела Дохчева, представител на читалище "Христо Танев", например, имаха възможността да научат какво е изонит - графична бродерия върху хартия. Красивите бродерии ще впечатлят всеки, който може да оцени изкуството на твориш с ръце и фантазия.

Вчера не стигна мястото, имаше много деца, толкова се радваха, споделя впечатленията си художникът Сашо Сандев. Казва, че старозагорските деца са талантливи и рисуват с голямо желание.

"Прекрасна инициатива за Алея на художника съвместно с община Стара Загора СБХ и Милен Алагенски! Дано в нашия хилядолетен град тази инициатива стане традиция като се обособи една Алея за изкуство и занаяти, където децата да могат да се докоснат до истински български занаяти, естествени материали свързани с нашите традиции. В тези така трудни за всички времена художниците ще имат възможност да показват и продават картини и всички лично да се запознаят с авторите на творбите", смята и Милена Господинова, друг от участниците.

Приятно е, въпреки че липите още не са цъфнали, но е на открито, срещаш се с много хора, коментира и Галя Колева.

Докато едни рисуват, а други разглеждат, мечка предстои да изникне като образ върху поредното изделие от дърво на Румен Милков от Мъглиж. Заедно със своята съпруга Жасмина, той предлага дърворезба и накити от естествен камък. Той е спец по дърворезбата, а нейната сила е в майсторенето на бижута. Сред най-големите почитатели на изделията са децата.

"Предлагаме нещо различно от китайското, ръчно изработено, на място, с много желание и старание", споделя майсторът от подбалканското градче... 

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Алея | община Стара Загора | Съюз на българските художници | рисуване

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори