В Стара Загора откриват ретроспективна изложба "Георги Стефанов"

В изложбата са включени 40 произведения на автора от различни периоди на неговото творчество. Основната част от тях са свързани с пейзажа, портрета и натюрморта.

 14.03.2023 08:10
В Стара Загора откриват ретроспективна изложба "Георги Стефанов"

Ретроспективна изложба "Георги Стефанов (1923-1985)" ще бъде открита от 18 часа в западната зала на Градската художествена галерия в Стара Загора.  Експозицията е посветена на 100-годишнината от рождението на художника.

В изложбата са включени 40 произведения на автора от различни периоди на неговото творчество. Основната част от тях са свързани с пейзажа, портрета и натюрморта. Картините са подбрани от фонда на Старозагорската художествена галерия и от наследниците на Георги Стефанов.

Експозицията ще бъде представена до 14 април т. г.

Георги Стефанов е роден на 17 март 1923 година в село Речица, област Сливен. Завършва гимназиалното си образование именно в областния град, където се формира интересът му към изобразителното изкуство и прави първите си крачки в живописта. През 1947 година е приет в Държавната художествена академия. Заниманията му по живопис минават в ателиетата на професорите Ненко Балкански и Никола Ганушев. След завършване на Академията Георги Стефанов се установява в Стара Загора. Оттогава датират първите му участия в колективните изложби на старозагорските художници.

През 1953 г. Георги Стефанов е назначен за учител по изобразително изкуство в Първо средно училище в Стара Загора. Няколко години по-късно е поканен за преподавател в Педагогическото училище. Оттук нататък животът му е поделен между преподавателската дейност и живописта. През 1983 година Георги Стефанов реди последната си самостоятелна изложба. Умира на 22 ноември 1985 година в Стара Загора.

 

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери Георги | Стара Загора | изложба | ретроспективна | Стефанов

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори