В Стара Загора представят фотоизложба и книгата "Строи се монумент"

Фотокнигата „Строи се монумент“ е разказ за изграждането на Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа и съдържа 363 фотографии, заснети от тримата щатни фотографи на паметника – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян.

 06.03.2024 08:22
В Стара Загора представят фотоизложба и книгата "Строи се монумент"

Фотодокументална изложба на Артин Азинян, Петър Бакалов, Бедрос Азинян и представяне на книгата „Строи се монумент“ ще се състои днес - 6 март, от 18 часа в РБ "Захарий Княжески". 

Фотокнигата „Строи се монумент“ е разказ за изграждането на Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа и съдържа 363 фотографии, заснети от тримата щатни фотографи на паметника – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян. Включените кадри са сканирани от оригиналните черно-бели и цветни негативи и цветни диапозитиви. Книгата е посветена на строителите, бригадирите, майсторите, ръководителите, военнослужещите и офицерите от поделението на строителни войски в Стара Загора, които са изградили този величествен паметник на усойния връх, известен със суровия си климат. Началото на строителството е поставено през 1974 г. от главния архитект на обекта Георги Стоилов. В процеса са използвани общо 70 000 т бетон, 3000 т армирана стомана и 40 т позлатено стъкло.

Изложбата проследява почти същия период. В нея са включени 24 пана, размер 50 х 70 см, които съдържат около 100 от фотографиите в албума. В изложбата е включен и фоторазказ за едно от мозаечните пана от външния кръг на монумента – от момента, в който е представено като макет, изграждането му и завършения му вид, до разрухата му през годините и как то изглежда днес.

Това е първият проект на Фондация „Артин Азинян“ и е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.

Изложбата може да бъде разгледана до 26 март 2024 г.

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери връх | Национален | паметник | Бузлуджа | строи | изграждането | монумент | Азинян | Артин | Бедрос

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори