Дни на японската култура ще има в седем български града, сред тях е Стара Загора

„Изключително горди и благодарни сме, че за 34-ти път имаме възможността да проведем Дните на японската култура в България. Интересът продължава да расте и вече мислим за една, а понякога и за две години напред“, казва културният аташе на Япония в България Кенто Мураки.

 31.08.2023 16:59
Дни на японската култура ще има в седем български града, сред тях е Стара Загора

Дни на японската култура ще има в седем български града – София, Варна, Ловеч, Бургас, Русе, Велико Търново и Стара Загора, съобщават организатори от посолството на Япония и клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“.

„Изключително горди и благодарни сме, че за 34-ти път имаме възможността да проведем Дните на японската култура в България. Интересът продължава да расте и вече мислим за една, а понякога и за две години напред“, казва културният аташе на Япония в България Кенто Мураки.

Есенната програма започва с традиционния „София Екиден маратон“. Това е неговото 9-о поредно провеждане и ще се стои, както обикновено, на 6 септември. Три дни по-късно, ученици от 105-о СУ „Атанас Далчев“ – район „Изгрев“,  ще могат да се запознаят с японската кухня чрез специална демонстрация от шеф Петър Михалчев и шеф Нозоми Фурутани.

На 9 септември Дните на японската култура се пренасят и към морето с изложбата на калиграфия, хайга и сумие „Написано с цветя, нарисувано с думи“ във Варна. Експозицията ще остане в морската столица до 22 септември.

От 14 до 29 септември в София ще се състои друга изложба на икебана, съчетана с пърформанс: „Есенно равноденствие“.

На 15 септември в ОУ „Тодор Кирков“, в Ловеч, ще се състои представяне на японската култура и традиции. За децата ще бъдат демонстрирани различни японски игри като кендама, фукувараи и ками-шибаи. В двора на училището пък ще бъдат засадени японски вишни сакура.

След посещението на Ловеч, програмата продължава с кири-е изложба „Традиции и бъдеще“ в София – от 19 до 30 септември, като същата експозиция ще гостува и в Стара Загора от 10 до 26 октомври.

За поредна година ще има и „Панорама на японското кино“ с прожекции в Бургас – от 18 до 21 септември, в София – от 12 до 15 октомври, в Русе – на 7 и 8 ноември, и във Велико Търново – на 23 и 24 ноември.

Концерт в чест на Деня на независимостта на България ще има на 20 септември с участието на световноизвестния японски пианист Хаято Сумино и „Силата на знанието: 135 години от основаването на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ – Европейски ден на езиците и ден на отворените врати в Катедра „Японистика“ – на 26 септември.

В продължение на месец – от 3 октомври до 3 ноември, в сърцето на София – ще продължи изложбата  „Японски импресии“ на съвременно японско изкуство, фокусирана върху новаторски подход, носещ духа на японската традиция, но пречупена през погледа на съвременния японски автор.

В рамките на седмица (7-14 октомври) ще има поредица от лекции, изложби и демонстрации „До – пътят в японските изкуства“. Междувременно, в столицата ще започне и 4-дневната съвместна изложба на икебана и хайга „Вдъхновение от старите къщи“.

Най-дългото събитие от програмата – „Японската гравюра укийо-е в българските колекции“ е  изложба, която за първи път събира на едно място всички музейни колекции на японски гравюри в България. Реализира се съвместно с Националната художествена галерия  от 17 октомври до 21 януари 2024 г.

Дуото Велина Петкова (цигулка) и Юске Хосака (пиано) ще се представи в София на 18 октомври, а след това ще посети Бургас – на 23 октомври, Стара Загора – 24 октомври, и Велико Търново – 26 октомври.

На 20 октомври, за пореден път, ще се състои концертът на детския хор на БНР. Октомврийската част от програмата ще завърши с японска гала вечер в кино фестивала „Синелибри“ – на 24 октомври в столичното кино „Люмиер“.

През ноември в София ще има дискусия на тема „Бъдещето на съвместни високо технологични компании“ и Кири-е академия за напреднали.

От 21 ноември до 17 декември художествена галерия „Борис Денев“ във Велико Търново ще бъде домакин на изложба на японски гравюри укийо-е – от постоянната експозиция на Националната  художествена галерия. Гравюрите изобразяват популярни за жанра теми като красиви жени, известни актьори и пейзажи.

Снимка: организаторите

Ако материалът Ви харесва, подкрепете ни, като го споделете с приятелите си.


Маркери септември | България | София | изложба | октомври | ноември | култура | японски | Велико | японската

Коментирай

Кликни за нова
 
Въведете символите от картинката

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки, нашите услуги, Вие, се съгласявате с това.  Разбрах!  Повече информация

Затвори